zaterdag 22 juli 2017

Recensie: 'Het huis met de vele kamers', geschreven door Gerrit Sangers



Het huis met de vele kamers

Boekgegevens:
Titel: Het huis met de vele kamers
Auteur: Gerrit Sangers
Genre: roman
Uitgave: paperback, 170 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2017
ISBN: 978 94 63382 07 6
NUR: 300


Ze was omgeven door de doden
in haar ziel.
Haar moeder.
Haar man.
Vol nog van de dood zat
ze tegenover mij in het café
aan de gracht.
Nanette.

Dit verhaal wordt verteld door Mauritz en begint met de woorden van de achterflap.
Mauritz denkt terug aan het moment waarop hij Nanette voor het eerst ontmoet heeft.
Ze viel hem op tijdens een feest van zijn broer. Nanette was net als hij alleen.

Mauritz is nog steeds onder de indruk van het vertrek van zijn vriendin Julia en heeft vrijwel geen nieuwe sociale contacten gemaakt. 
Deze ontmoeting met Nanette is een uitzondering. Nanette blijkt een jonge weduwe te zijn die rouwt om haar overleden man. Mauritz wil haar graag helpen bij het verwerken van dit verlies, zonder zich op de voorgrond te willen plaatsen. Maar er is een grote overeenkomst; ze verwerken allebei een groot verlies.

Zestien jaar geleden was Mauritz verliefd op Julia. Nu is ze niet meer in zijn leven en Mauritz heeft dat feit niet kunnen verwerken. 
Hij is eenzaam en wordt niet begrepen. 
Langzaam maar zeker neemt de auteur ons mee naar de levens van Julia, Mauritz en Nanette en de tijd waarin hun levens zich kruisen.

Op een prettige verteltoon schrijft Gerrit Sangers over liefde, verwachtingen en verwerking en het niet kunnen verwerken van verlies. Het is ontroerend te lezen wat dat tot gevolg kan hebben in onze maatschappij wanneer je andere verwachtingen hebt en anders bent. Wellicht is het dan zelfs nodig een tijdje te verblijven in een huis met vele kamers. 
Net zoals het er in het lijf van ieder mens aan toe gaat. Wanneer twee mensen naar iets kijken, zien ze meestal allebei iets anders. Ook ieder lichaam en geest is een huis met veel kamers. 
Iedereen is kwetsbaar op zijn of haar eigen manier en gaat daar op een eigen manier mee om. Kunnen we zelf verder of juist niet? En willen we dat ook?

Laat je meenemen naar de tijd voor het digitale tijdperk en geniet van deze roman van Gerrit Sangers.

De auteur:
(foto: Uitgeverij Aspekt)

Gerrit Sangers (De Meern) werd in 1954 geboren als jongste uit een gezin van vijf. Al jong begon hij met lezen en in de eerste klas toen hij een verhaal over waterhoentjes las, dacht hij, dat wil ik ook: schrijven.

Het duurde nog wel even voor die gedachte gestalte kreeg. In de eerste klas van de havo kreeg hij een 10 voor een opstel. Het beschreef een droom, aan het eind liep de wekker af.
Ook begon hij gedichten te schrijven. Na de havo ging hij werken, de stichting opleiding leraren had hem afgewezen. Hij wilde geschiedenis studeren. Het is er nooit van gekomen.
In de avonduren schreef hij. Vooral novelles. Van 1974-1976 militaire dienst. Achter de telefooncentrale in de Kromhoutkazerne te Utrecht, na zes weken opleiding in Ede. 
Zijn eerste (Engelstalige) werk werd gepubliceerd in verzamelingen van hedendaagse poëzie in Groot-Brittannië en de USA in 1974 en 1975. (Regency Press)

Gerrit Sangers debuteerde in het literaire maandblad DE GIDS. Honderdtweeënvijftigste jaargang nr. 11, november 1989 met het verhaal Arrangement.
Twee jaar later verscheen bij Uitgeverij Amber (imprint van de Boekerij) de goed ontvangen Lydia Verleine. (1991)

In 2001 verscheen Skated down heights, een serie gedichten die gezamenlijk een verhaal vormen (Gopher UK). 
In 2012 volgde Trance, een novelle (Aspekt). 

Daarna ging het snel:
Het meisje in de toren (2013)  roman 
Het verlaten station (2014) novelle
Helen Draegkragt (2014) gedichten
Een glans van paranoia (2014) novelle
Michelle Welt (2015) roman
De Morgendans (2016) roman
Landing (2016) novelle
Het huis met de vele kamers (2017) roman
(bron: Gerrit Sangers en Uitgeverij Aspekt BV)

Eerder las ik van Gerrit Sangers



Het huis met de vele kamers koopt u bij uw lokale boekhandel of bij






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.