woensdag 23 november 2016

'Impact', geschreven door Peter van der Wel en Stefan Stroet

Hoe je meer invloed kunt uitoefenen op de toekomst

Impact

Spaceship Earth. Zo wordt onze aarde ook wel genoemd. En dat ruimteschip moet natuurlijk bestuurd worden. Maar staan we toe dat slechts een paar individuen dat mogen doen of houden we de controle in eigen hand?

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat we met onze aarde een rampscenario volgen. Tegelijk menen ze dat zij daar nauwelijks invloed op kunnen uitoefenen. Dat laatste is een misvatting.

Auteurs Peter van der Wel en Stefan Stroet laten in Impact zien dat ieder mens beschikt over het vermogen de loop van de wereldgeschiedenis te beïnvloeden. En in dit boek leggen ze ook uit hoe eenieder dat kan doen. Zij laten zien hoe je, met behulp van recente wetenschappelijke inzichten, optimaal invloed kunt uitoefenen – op de juiste plaatsen en op het juiste moment. Daarbij gebruiken ze nieuwe inzichten in gedrag bewustzijn, vrije wil, hoe wij keuzes maken, hoe de hersenen werken en de manier waarop religies, staten, ondernemingen en andere organisaties werken.


Mijn mening:
"Het boek is opgedragen aan de Amerikaanse uitvinder en architect Richard Buckminster Fuller (1895 - 1983), de bedenker van onder meer de term Spaceship Earth en aan de Nederlandse astronaut en natuurkundige Wubbo Ockels (1946 - 2014) om hun niet aflatende kwetsbaarheid van de aarde onder de aandacht te brengen en te helpen de aarde voor de toekomst te behouden."
De keuze voor de mooie cover is dan ook meteen duidelijk.

Voor in het boek staat een overzichtelijke inhoudsopgave.
Wat me opvalt in het boek is dat veel onderwerpen heel herkenbaar voor me zijn. 
De auteurs spreken over emergent gedrag in een CAS (complexe adaptieve systemen). Dit zien we ook vaak wanneer recensies en reviews geplaatst worden; wanneer steeds aan een bepaald boek of film vijf sterren worden  toegekend, wordt dat door de meerderheid van de lezers en kijkers als waarheid aanvaard. Zonder dat ze daar zelf een oordeel over hebben gevormd.
In dit boek wordt de mementheorie besproken, die beschrijft hoe culturele informatie van mens tot mens wordt overgedragen en hoe deze informatie ondertussen zelf ook evolueert. Vanaf pagina 190 wordt meer uitgelegd over de meme.

Wat me persoonlijk erg aansprak is het volgende:
Elke euro is een stembiljet.
Als consument kun je op allerlei manieren invloed uitoefenen...
…door je geld uit te geven aan pindakaas in plaats van aan boterhamworst geef je aan winkeliers en producenten een signaal af. Namelijk dat jij liever pindakaas dan boterhamworst eet. Dat signaal kun je als consument op vele plaatsen afgeven. Voor biologische pindakaas in plaats van 'gewone' pindakaas, voor diervriendelijk verkregen eieren, voor fairtrade producten, voor slaafvrije chocolade, voor groene energie, voor een zuinige auto of openbaar vervoer en ga zo maar door.”

In 'Impact' worden steeds voorbeelden aangereikt bij de diverse onderwerpen. Voorbeelden die aangeven hoe en waarom je een verschil kunt maken.

De visie van de auteurs wordt op een aantrekkelijke manier gepresenteerd in 'Impact'. Door de heldere uitleg van hun visie over het besprokene en een begrippenlijst achter in het boek is het een toegankelijk en samenhangend boek geworden.
Het is geen boek voor even tussendoor, maar wel een boek dat de aandacht verdient. Zeker in deze tijd waarin het nodig is dat onze geweldige planeet iedere hulp krijgt die mogelijk is om te kunnen blijven bestaan en we zelf ook het verschil kunnen maken.
Ik heb 'Impact' graag gelezen.

De auteurs:
(foto: Peter van der Wel op Facebook)

Peter van der Wel (1949) woont in Amsterdam en Rijswijk en studeerde economie. Hij werkt als futuroloog en organisatieadviseur en is een veelgevraagd spreker. Als econoom en futuroloog verzorgt hij al meer dan twintig jaar lezingen en presentaties over de toekomst.

Van der Wel is lid van de World Future Society en medeoprichter en bestuurslid van de Dutch Future Society. Hij was van 1998 tot 2006 directeur van verschillende stichtingen die werken op het terrein van internet en de nieuwe media, zoals de Safe Internet Foundation (SIF), Nederlands Instituut voor Telemedicine (NITEL) en het EPN (Electronic-highway Platform Nederland). Tot 2012 was Peter van der Wel als organisatieadviseur verbonden aan het organisatieadviesbureau Rijnconsult. 
De website van Peter van der Wel verdient een bezoekje.

(foto: Stefan Stroet op Facebook)

Stefan Stroet (1967) woont in Assendelft, maar groeide op in Amsterdam. Hij studeerde journalistiek en psychologie en bestudeerde onder andere biologie, globalisering en spiritualiteit. Hij is een divergent denker.

In 1994 debuteerde hij met de psychologische roman Love Art, een eigentijdse liefdesroman. Impact is inmiddels zijn veertiende boek.
Stefan Stroet werkte voor het RTL Nieuws en de kranten De Krommenieër, De Zaankanter, het Nieuwsblad voor Castricum en de Zondagochtendbladen voor de Zaanstreek en Kennemerland. Hij presenteerde Saensport Live!, een wekelijks sportprogramma op de Zaanse radio en was hoofdredacteur van de internetkrant De Zaanse Sportkrant. Verder schreef hij meerdere film- en restaurantrecensies voor Webregio, de voorloper van TMG's Dichtbij.
Lees meer over het werk van Stefan Stroet op zijn website. 

Impact koopt u bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Impact
Auteurs: Peter van der Wel en Stefan Stroet
Genre: mens en maatschappij algemeen
Uitgave: paperback, 224 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, september 2016
ISBN: 978 94 61539 27 4
NUR: 130

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.