zaterdag 22 februari 2014

'De bakkersdochter' van Sarah McCoy

Auteur: Sarah McCoy
Genre : roman
Uitgave: paperback, 368 pagina's
Uitgever: Meulenhoff Boekerij bv. 2012 (voor de Nederlandse taal)
ISBN: 978 90 225 6556 8

Over de auteur:
Sarah McCoy, geboren in Fort Knox, Kentucky, bracht haar jeugd in Duitsland door als dochter van een leger-officier. Ze heeft gestudeerd aan Virginia Tech en Old Dominion University.
Virginia noemt ze haar thuis, maar woont tegenwoordig in El Paso, Texas. Eerder schreef zeThe Time It Snowed in Puerto Rico. Momenteel woont ze samen met haar man, een legerarts, en hun hond Gilbert in El Paso, Texas. Ze is haar derde roman aan het schrijven.

Website: www.sarahmccoy.com
Facebook: Sarah McCoy
Twitter: @sarahmccoy

Samenvatting:

Duitsland, 1945. De ergste terreur en wanhoop van de oorlog zijn tot nu toe voorbij gegaan aan de jonge Elsie Schmidt en haar familie. Ze worden beschermt door een hooggeplaatste Nazi die met Elsie wil trouwen. Maar als er in de nacht van Kerstavond een ontsnapt joods jongetje op de stoep van de bakkerij staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur voor hem opent.

Zestig jaar later, in El Paso, Texas, wordt journaliste Reba Adams er op uitgestuurd om een feel-good kerststuk te schrijven voor het plaatselijke blad. Reba is al jaren op de vlucht voor de herinneringen aan haar turbulente jeugd, maar ze is al lang genoeg in El Paso om er een full-time baan en een verloofde te vinden.

Reba's opdracht brengt haar naar een oude bakkerij aan de andere kant van de stad. Het interview zou hooguit een paar uur in beslag moeten nemen, maar de eigenaresse van Elsie's Bakkerij laat zich niet makkelijk interviewen en Reba voelt zich genoodzaakt om keer op keer naar de bakkerij terug te keren.

Voor Elsie zijn Reba's vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens die laatste sombere jaren van de Tweede Wereldoorlog. Maar als de levens van Elsie en Reba steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

Wat ik er van vond:

Vanmiddag sloeg ik de laatste bladzijde om met een zucht: Wat een mooi en meeslepend verhaal is dit! Bleef er maar over nadenken, terwijl ik aan het koken sloeg. De laatste bladzijden waren gevuld met recepten. Ik heb daar nog niets uit gekookt, maar ik voelde een behoefte om iets op tafel te zetten voor ons en daar dan samen van te genieten.
Heel duidelijk kwam bij mij naar voren hoe de schrijfster wilde laten zien hoe belangrijk het is
om in jezelf te blijven geloven. De juiste beslissing nemen kan moeilijk zijn, het maakt niet uit waar of wanneer je leeft. Ik heb een heleboel geleerd over hoe het er in Duitsland tijdens de oorlog aan toe ging voor de Duitse bevolking en waar het Lebensbornprogramma voor was. Ook voor de Duitsers was het geen pretje tijdens de oorlog en dat wordt duidelijk gemaakt in dit verhaal. Er zijn twee verhaallijnen, maar dat is niet storend, je weet steeds nog waar je gebleven was.
De waarheid is in ieders leven belangrijk, dat mag nooit vergeten worden.
Een prachtig eind, waarbij de verhaallijnen samen komen op een toch niet verwachtte manier.


Wel stiekem gehoopt dat er iets zou gebeuren, maar niet verwacht dat het op deze manier zou zijn!

Sarah McCoy heeft een geweldig verhaal neergezet, ontroerend, humoristisch, heel vlot geschreven.


Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.

5 september 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.