maandag 5 februari 2018

In de schijnwerpers: 'Duivelse dilemma's', geschreven door Louwrens Hacquebord



Duivelse dilemma’s

Boekgegevens
Titel: Duivelse dilemma’s
Auteur: Louwrens Hacquebord
Genre: non-fictie
Uitgave: paperback,160 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, februari 2018
ISBN: 978 94 91737 31 2
NUR: 320

Duivelse dilemma’s gaat over Tjerk Hacquebord die als scholier in de Tweede Wereldoorlog weigerde een Ausweis te halen, daarom geen eindexamen kon doen en moest onderduiken. Hij ontmoette daardoor wel zijn latere vrouw.

Het boek gaat ook over een timmerman met dezelfde voor- en achternaam, die zonder werk zat en uit opportunistische overwegingen voor de oorlog lid van de NSB is geworden. Hij lag daardoor gedurende de hele oorlog met zichzelf en zijn omgeving overhoop.  

Duivelse dilemma’s handelt ook over het leven van Louwrens Hacquebord, de vader van de scholier, die samen met zijn zwager Rienk Spriensma een ijzerhandel en een draadindustrie bezat. Louwrens zat al snel in het verzet en had moeite met het voortzetten van het bedrijf in oorlogstijd. Rienk Spriensma had daar minder moeite mee. Hij laveerde in de oorlog heel handig overal tussendoor, maar kreeg na de oorlog toch de rekening gepresenteerd.

Deze familiegeschiedenis speelde zich af in Dokkum en omgeving, waar kerk en sociale omgeving het dagelijks leven bepaalden.
(bron: Uitgeverij Nobelman)

De auteur: 
(foto: Uitgeverij Nobelman)

Louwrens Hacquebord (1947) was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft, na zijn pensionering in 2013, meerdere boeken geschreven. Hij is de zoon van Tjerk en Tjimmy Hacquebord-Leegsma en kleinzoon van Louwrens Hacquebord.
Duivelse dilemma’s is gebaseerd op enkele A4tjes met aantekeningen die zijn vader na zijn dood heeft achtergelaten, gegevens uit archieven en gesprekken met nog levende getuigen.   

Duivelse dilemma’s koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor dit exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.