donderdag 15 februari 2018

Ik las: 'Oker', geschreven door Ellen Verstrepen



Oker

Boekgegevens
Titel: Oker
Auteur: Ellen Verstrepen
Genre: roman
Uitgave: paperback, 280 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Houtekiet, november 2017
ISBN: 978 90 89246 03 5

An groeit op in de schaduw van haar extraverte broer Rutger. Hun vader vertrekt op een dag 'naar Engeland' en laat een verbitterde weduwe achter, wat de band tussen broer en zus alleen maar versterkt. De twee worden onafscheidelijk, al is hun verhouding duidelijk bepaald. Rutger leidt, An volgt. Op een dag stelt Rutger haar voor aan zijn vriend Hasse, die toevallig iedere dag dezelfde trein neemt. Vanaf dan is niets meer zoals het was.
(bron: achterflap)

Mijn mening:
Na een korte proloog die de nieuwsgierigheid prikkelt, lees je in niet te lange hoofdstukken over An Janssens. Je leest over haar verleden, haar gedachten, haar toekomstverwachtingen, haar liefde en vooral over haar teleurstellingen.

De auteur weet het verhaal langzaamaan op te bouwen tot een verhaal wat je absoluut niet meer loslaat. Je wil graag steeds meer weten over hoe het allemaal zo gekomen en is hoe de protagonist daar op reageerde. An is een bijzonder meisje dat zich ontwikkeld heeft tot een bijzondere jonge vrouw. Bijzonder in de betekenis van origineel; een vrouw zoals zij is kom je niet vaak tegen in het dagelijks leven. Verstrepen weet haar tot leven te brengen in Oker.

Na het ongeluk waarbij haar broer Rutger het leven liet, heeft An lang in coma gelegen. Nadien verlangt ze soms naar deze situatie omdat ze dan helemaal niets hoeft te beslissen.
An denkt na het ongeluk vaak aan Hasse die door Rutger aan haar voorgesteld werd; ze kan hem niet uit haar gedachten krijgen en gaat allerlei dingen veronderstellen. Ze vergeet daarbij dat de wereld gewoon doordraaide in de tijd dat zij in coma lag en dat mensen ook gewoon verder geleefd hebben.

'Hij ging weg op een dinsdag aan het eind van de zomer, maar misschien was het eerder het begin van de herfst. Het mooiste zit vaak in de anticipatie.'

Het verhaal over An heeft me zo geboeid dat ik het binnen een dag gelezen heb; ik werd meegesleurd door alle gebeurtenissen waarover ik las en vermoedde een bepaald einde.
De verrassing kon niet groter zijn toen ik de indrukwekkende epiloog las en daar ontdekte dat mijn verwachtingen totaal anders waren dan de realiteit.
Ik realiseerde me toen dat dat gegeven me ook deed denken aan het personage An Janssens en moest even glimlachen.

Ik heb Oker heel graag gelezen; ik heb me verbaasd, ik was ontroerd en ik heb gelachen. Dit is zonder meer een verrassend debuut te noemen, ik kijk dan ook uit meer werk van Ellen Verstrepen.

De auteur:
(Auteursfoto (c) Lies Borgers)

Ellen Verstrepen (1984) leeft met duizend verhalen in haar hoofd. Oker is het eerste dat ze aan het papier toevertrouwde. Een verrassend debuut.

Oker koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:


Met dank aan Uitgeverij Houtekiet voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.