zaterdag 25 maart 2017

Een paar dagen geleden verscheen bij Uitgeverij Aspekt 'Het huis met de vele kamers', geschreven door Gerrit Sangers

'Het huis met de vele kamers' speelt zich af voor het digitale tijdperk.

Het huis met de vele kamers

Boekgegevens:
Titel: Het huis met de vele kamers
Auteur: Gerrit Sangers
Genre: roman
Uitgave: paperback, 170 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2017
ISBN: 978 94 63382 07 6
NUR: 300

Van de achterflap:
Ze was omgeven door de doden
in haar ziel.
Haar moeder.
Haar man.
Vol nog van de dood zat
ze tegenover mij in het café
aan de gracht.
Nanette.


De auteur:
(foto: Uitgeverij Aspekt)

Gerrit Sangers (De Meern) werd in 1954 geboren als jongste uit een gezin van vijf. Al jong begon hij met lezen en in de eerste klas toen hij een verhaal over waterhoentjes las, dacht hij, dat wil ik ook: schrijven.

Het duurde nog wel even voor die gedachte gestalte kreeg. In de eerste klas van de havo kreeg hij een 10 voor een opstel. Het beschreef een droom, aan het eind liep de wekker af.
Ook begon hij gedichten te schrijven. Na de havo ging hij werken, de stichting opleiding leraren had hem afgewezen. Hij wilde geschiedenis studeren. Het is er nooit van gekomen.
In de avonduren schreef hij. Vooral novelles. Van 1974-1976 militaire dienst. Achter de telefooncentrale in de Kromhoutkazerne te Utrecht, na zes weken opleiding in Ede. 
Zijn eerste (Engelstalige) werk werd gepubliceerd in verzamelingen van hedendaagse poëzie in Groot-Brittannië en de USA in 1974 en 1975. (Regency Press)

Gerrit Sangers debuteerde in het literaire maandblad DE GIDS. Honderdtweeënvijftigste jaargang nr. 11, november 1989 met het verhaal Arrangement.
Twee jaar later verscheen bij Uitgeverij Amber (imprint van de Boekerij) de goed ontvangen Lydia Verleine. (1991)

In 2001 verscheen Skated down heights, een serie gedichten die gezamenlijk een verhaal vormen (Gopher UK). 
In 2012 volgde Trance, een novelle (Aspekt). 

Daarna ging het snel:
Het meisje in de toren (2013)  roman 
Het verlaten station (2014) novelle
Helen Draegkragt (2014) gedichten
Een glans van paranoia (2014) novelle
Michelle Welt (2015) roman
De Morgendans (2016) roman
Landing (2016) novelle
Het huis met de vele kamers (2017) roman
(bron: Gerrit Sangers en Uitgeverij Aspekt BV)

Eerder las ik van Gerrit Sangers

Het huis met de vele kamers koopt (of reserveert) u bij uw lokale boekhandel of bij

donderdag 23 maart 2017

Schrijfwedstrijd Write Now!Gezocht: schrijftalent! 

Ben jij tussen de 15 en 24 jaar en schrijf je? Write Now!  is dé belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlands taalgebied. Je kunt meedoen met verhalen of gedichten, maar ook met columns, scenario’s, songteksten of essays. 

Tijdens de regionale prijsuitreikingen maakt de juryvoorzitter bekend wie de eerste prijs in de wacht sleept en doorgaat naar de finale in Rotterdam, en wie als tweede en derde prijswinnaars naar huis gaan met een schat aan boekenbonnen. De hoofdprijs van de finale van Write Now! 2017 bestaat uit een MacBook, een schrijfopleiding bij CreatiefSchrijven of de Schrijversacademie, een columnreeks voor Trouw en optredens op Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt. 

Winnaars van Write Now! worden vaak opgemerkt door uitgeverijen. Bekende auteurs die hun carrière begonnen via Write Now! zijn onder meer Lize Spit, Niña Weijers, Maartje Wortel en Jaap Robben. Treed jij in hun voetsporen? 
Stuur jouw inzending vóór 1 april in via www.writenow.nu. 
(bron: Write Now!)

Passionate Bulkboek is dé landelijke organisatie op het gebied van Nederlandse letteren en jongeren. Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten met als doel jongeren te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden zowel bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs als vrijetijdsproducten.
Op de vrijetijdsmarkt organiseert Passionate Bulkboek onder andere Write Now!
Lees meer over Passionate Bulkboek op hun website.


Ontvangen en nog te lezen: 'Ode aan de vrouw', geschreven door Patricia Blok

De seizoenen van het leven

Ode aan de vrouw

Boekgegevens:
Titel: Ode aan de vrouw
De seizoenen van het leven
Auteur: Patricia Blok
Genre: spiritualiteit
Uitgave: paperback, 252 pagina's
Uitgever: Square Circles Publishing, januari 2015
ISBN: 978 09 96716 51 2

Patricia Blok is gefascineerd door de schoonheid en de moed van vrouwen en hoe die in elk seizoen van het leven op een andere manier tot uiting komen. In Ode aan de vrouw ontmoet zij bijzondere vrouwen die haar raakten en door wie zij werd geïnspireerd. De jongste is 19 jaar en de oudste is 93 jaar, en of het nu gaat om de passie van de lente, de kracht van de zomer, de authenticiteit van de herfst of de wijsheid van de winter, elke vrouw heeft een boodschap die diep uit haar hart komt.

Wat betekent het om vrouw te zijn? Hoe gebruiken vrouwen uit verschillende culturen hun talenten om de uitdagingen in hun leven aan te gaan? Hoe geven zij hun leven vorm en vinden ze ruimte voor zichzelf? Zowel Patricia als de vrouwen die zij portretteert vertellen openhartig over hun jeugd, hun dromen en drijfveren, over hun liefdes en hun kinderen, over hun creativiteit en ambities.
Ode aan de vrouw is een bron van inspiratie, van steun en waardevolle inzichten. Een boek om te koesteren.

De auteur: 
(foto: website auteur)

Patricia Blok schreef eerder de bestsellers 99 ontspanningsgeheimen en Verrijk je leven en heeft een school voor spirituele coaching. Ze heeft een praktische en no-nonsense benadering ontwikkeld om dichter bij jezelf te komen, waarin ze gebruik maakt van zowel oosterse als westerse technieken als Coaching, meditatie en psychologie. 
Je kunt een kijkje nemen op haar website via deze link.

'Ode aan de vrouw' is verkrijgbaar bij bol.com

'Amanda', geschreven door Jelmer JepsenAmanda

Boekgegevens:
Titel: Amanda
Auteur: Jelmer Jepsen
Genre: roman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers BV, maart 2017
ISBN: 978 94 01606 35 6
NUR: 301

Amanda White is 11 jaar, rookt menthol-sigaretten en drinkt oploskoffie als ontbijt. De hoofdpersoon is bepaald geen alledaags meisje. Ze woont met haar vader in Miami, maar feitelijk is ze daar helemaal alleen en moet ze maar zien hoe ze het redt. Hierdoor voelt ze zich behoorlijk volwassen. 
Als huisdier heeft ze een tamme boa constrictor die ze Gloria heeft genoemd en deze wurgslang is het enige levende wezen in huis waar ze een band mee heeft. Gloria is de vriendin aan wie ze alles kan vertellen.

Op bepaalde momenten tijdens het lezen had ik te doen met de toch ook naïeve Amanda en werd ik bovendien behoorlijk boos op de vader, doordat hij haar steeds maar weer teleurstelt.
Bijvoorbeeld wanneer ze thuiskomt van een zomerkamp;
'Amanda was niet vaak blij geweest haar vader weer terug te zien, maar toen ze een week later uit de opnieuw snikhete bus uit Tallahassee was gestapt, had ze haar tranen niet kunnen bedwingen. Al kwam dat vooral doordat haar vader haar helemaal niet op had staan wachten.'

Wanneer haar vader overlijdt besluit Amanda dat het maar het beste is dat niemand daar van op de hoogte is omdat ze anders wellicht in een opvanghuis van de Children's Home Society terecht komt. Dat is de laatste plek op aarde waar ze heen wil.
Op school doet ze net als anders zodat ze niet extra opvalt. Ze heeft verder geen familie en contact met de buren hadden ze toch al nooit, behalve een enkele schriftelijke klacht waar ze dan weer schriftelijk op reageerde in het handschrift haar vader. Dus dat was ook geen probleem.

De ongedwongen schrijfstijl en de fantasie waarmee Jelmer Jepsen deze roman doordrenkt heeft zorgt er voor dat je het boek in een mum van tijd uitgelezen hebt. 
Het is ondanks het hoge fantasiegehalte een geloofwaardig verhaal geworden dat realistisch overkomt. Knap hoe deze auteur dat voor elkaar heeft gekregen.

Ook vind ik het mooi hoe Amanda door de auteur neergezet is. 
Ze komt voor je ogen tot leven. Je geniet er van hoe ad rem Amanda reageert op vragen en situaties en wat ze allemaal al bedacht heeft op haar jonge leeftijd. Zo vroegrijp, intelligent en wereldwijs als ze is wist ze me vaak te verbazen. Amanda is soms ook verbaasd over zichzelf wanneer ze op een vraag antwoord geeft. Dan vindt ze zichzelf heel bijzonder. Ook de andere personages zijn duidelijk beschreven, daar waar dat van belang is voor het verhaal.

Amanda weet inmiddels ook dat haar moeder toen Amanda drie jaar was niet zomaar vertrokken is. Ze heeft ontdekt waar ze is en waarom ze daar is. Ze smeedt een plannetje om bij haar te kunnen gaan wonen maar dat is niet eenvoudig om dat te realiseren. Ze is tenslotte nog maar elf jaar en het moet op een bepaalde manier gebeuren zodat de andere mensen haar kunnen geloven. Ze zal door heel Florida moeten reizen, maar daarvoor moet nog wel het een en ander geregeld worden.

Zal ze het voor elkaar krijgen, zal haar plannetje lukken?
Daar ga ik hier niets over vertellen. Het is tenslotte leuker voor jou om dat zelf te lezen. 
Wat ik nog wel even kwijt wil is dat Gloria onverwacht geschiedenis zal schrijven...

De auteur:
(foto:  Xander Uitgevers)

Jelmer Jepsen (1976) studeerde communicatiewetenschappen. Met zijn eerdere twee romans Vallen als het heet is en De circusvrouw veroverde hij reeds de harten van de lezers. Zijn beeldend geschreven verhalen kennen vaak twee thema’s: disfunctionele familierelaties en de geloofwaardigheid van de leugen.

Lees op mijn blog ook de recensie van De circusvrouw. Dit was mijn eerste kennismaking met deze auteur. 

Amanda koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

maandag 20 maart 2017

'De ondergrondse spoorweg', geschreven door Colson WhiteheadDe ondergrondse spoorweg

Boekgegevens:
Titel: De ondergrondse spoorweg
Auteur: Colson Whitehead
Genre: roman
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, januari 2017
ISBN: 978 90 25449 12 4
Oorspronkelijke titel: The Underground Railroad
Vertaald door: Harm Damsma en Niek Miedema

'De ondergrondse spoorweg' is op 2 augustus 2016 in de VS verschenen en kwam een week later binnen op plaats #4 van The New York Times-bestsellerlijst. Weer een week later werd bekend dat de roman op de zomerleeslijst van president Barack Obama staat. Al daarvoor werd het boek door de belangrijkste recensenten beschouwd als Whiteheads meesterwerk en door Oprah Winfrey geselecteerd voor haar Book Club 2.0.

Het verhaal en mijn mening:
Ouidah, een stad in de regio Benin was het belangrijkste commerciële centrum en de op een na belangrijkste stad van het koninkrijk Dohamey in de regio Benin. Van hieruit werd de trans-Atlantische slavenhandel georganiseerd en tussen de zeventiende en negentiende eeuw stond Ouidah bekend als de opstapplaats voor slaven in de regio West-Afrika (Slavenkust). De inwoners van Dahomey, de Dohameyanen waren niet erg geliefd onder de buurvolkeren wegens het voortdurend oorlog voeren voor het roven van mensen voor slavernij.

Ook Ajarry, de grootmoeder van Cora was het slachtoffer van zo'n rooftocht van de Dohameyanen.
Het eerste hoofdstuk van dit boek vertelt op welke gruwelijke wijze de reis naar Amerika verloopt voor Ajarry en de andere gevangenen. Weggesleurd van huis en haard, gescheiden van familie en onzeker over de  toekomst worden ze te pas en te onpas vernederd door de bemanning en iedereen die met hen te maken krijgt. 
Door deze eerste en indrukwekkende kennismaking met Ajarry wordt meteen benadrukt dat slaven niet als mensen maar uitsluitend als handelswaar gezien werden en ook daarom zodanig behandeld werden.
'Een jonge dekhengst uit een sterke stam deed klanten watertanden. Een slavenmeisje dat achter elkaar kleintjes waren was een goudmijn, een investering die loonde. Als je een ding was  -een kar, een paard of een slaaf- bepaalde je waarde je mogelijkheden.'

Ajarry komt tenslotte in Georgia terecht. Ze krijgt vijf kinderen waaronder Mabel, de moeder van de hoofdpersoon Cora. 
Cora is nog maar een kind wanneer haar moeder vlucht en haar alleen achterlaat op de plantage van de Randalls.
Ze wordt door Caesar, een andere slaaf, twee keer gevraagd om te vluchten naar het vrije Noorden waar het leven beter zou zijn voor hen. De eerste keer weigert ze. Ze hoort de stem van haar grootmoeder, maar drie weken later hoort ze de stem van haar moeder die al jaren geleden is gevlucht en haar zegt een kans te wagen. Cora heeft moeten gissen wat er van haar moeder terecht is gekomen omdat ze niets meer van haar gehoord heeft. Daarover blijft ook de lezer lange tijd in het ongewisse.

Cora en Caesar vluchten en worden ingehaald door Lovey die helaas al snel achter moet blijven. Caesar is bekend met De ondergrondse spoorweg en al snel blijkt het meer dan een spoorweg onder de grond te zijn; het is een manier om te vluchten door middel van een netwerk van onderduikadressen.
Het gaat zeker niet van een leien dakje en soms lijkt het van kwaad tot erger te gaan, maar Cora blijft doorzetten!

De manier van schrijven is bijna nonchalant te noemen, alsof alle verschrikkelijke dingen die gebeuren er helemaal niet toe doen.
Maar er is een ondertoon van respect voelbaar voor Cora en haar lotgenoten.
Alle personages worden zo duidelijk neergezet dat je er akelig van wordt tijdens het lezen. Je ziet het voor je ogen gebeuren.
Er wordt zoveel vreselijks beschreven alsof dat de lezer duidelijk moet maken dat diegenen die al deze verschrikkelijke dingen deden, de slaven écht niet als menselijke wezens zagen, maar als dingen die er uitsluitend waren voor hun eigen gemak en hun vermaak.
Zoals ook in een passage uit het boek waarin de auteur ons mee laat kijken naar een groep deftige mensen die zich laten vermaken. Na drie dagen van martelingen worden slaven levend geroosterd;
'Zijn kreten van pijn werden de getuigen bespaard, aangezien zijn mannelijkheid al op de eerste dag was afgesneden en in zijn mond gepropt,  die daarop was dichtgenaaid.'

Bovenstaande is huiveringwekkend, maar dat kan je er door de rustgevende schrijfwijze niet van weerhouden om verder te lezen in dit boek. Een tegenstelling, zo lijkt het. Maar deze beschrijving is hier passend.
Een verhaal om niet te vergeten, zeker in de tegenwoordige tijd waarin het soms van belang schijnt te zijn welke huidskleur men heeft.

'De ondergrondse spoorweg' heb ik graag gelezen. 
Met dank aan Miekes Leesclub van NCRV voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.
Bovenstaande recensie heb ik eerder ook gezonden naar NCRV.

De auteur:
(foto auteur door Madeline Whitehead)

Colson Whitehead (1969) is een New Yorkse romanschrijver. John Henry Days was zijn doorbraak – hij haalde shortlist van de National Book Award. Zijn laatste twee boeken waren Sag Harbor, over een jeugd op Long Island, en de bestseller Zone One (een literair zombieverhaal).

'De ondergrondse spoorweg' koopt u bij uw lokale boekhandel ofzondag 19 maart 2017

Vandaag in de kijker: 'The Voice of Leadership', geschreven door Irma Lohman

Toonladder van het leven, in 5 stappen naar meer succes, zelfvertrouwen en geluk

The Voice of Leadership

Boekgegevens:
Titel: The Voice of Leadership
Auteur: Irma Lohman
Genre: mens en maatschappij, algemeen
Uitgave: paperback, 254 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2017
ISBN: 978 94 61539 39 7
NUR: 130

Over dit boek:
Eens in de zoveel tijd komt er een boek voorbij dat opvalt en echt het verschil maakt als het gaat om het realiseren van zowel persoonlijk als zakelijk succes.

We kunnen er niet meer omheen. Wie meer succes, zelfvertrouwen en geluk wil vinden in deze snel veranderende wereld zal antwoord moeten vinden op vragen als:

• Wie ben ik?
• Wat zijn mijn talenten?
• Waarom doe ik wat ik doe?

Oftewel: hoe ontwikkel ik mijn eigen Voice of Leadership?

Het Voice of Leadership System van Irma Lohman helpt jou in 5 stappen en met behulp van 10 instrumenten jouw eigen stem (terug) te vinden en jouw volle potentieel (weer) te benutten.

Wat deze helder geschreven no-nonsense handleiding extra bijzonder maakt is de prachtige, speciaal voor dit boek samengestelde Top 100 Music, die je via QR-codes direct kunt beluisteren. Met enkele speciaal voor The Voice of Leadership opgenomen nummers koppelt auteur en zangeres Irma Lohman ook haar eigen ‘Voice’ aan dit boek.

Hiermee heb je letterlijk een ‘instrument’ in handen om je eigen ‘grondtoon’ te vinden en hoger op de ‘toonladder’ van het leven te komen. Want het is tijd om jouw podium te pakken, om in de spotlights te gaan staan en van je te laten horen. Met jouw stem, jouw eigen Voice of Leadership.

De auteur:
(foto: Twitter @IrmaLohman)

Irma Lohman is een alleenstaande moeder van 6 zoontjes die werkzaam is als spreker, zangeres, coach en auteur op het gebied van leiderschap, authenticiteit, talentontwikkeling, zingeving en spiritualiteit. Middels seminars, trainingen, concerten en masterclasses inspireert, motiveert en raakt zij mensen met haar stem, zowel particulieren als bedrijfsleven.

Al meer dan 25 jaar staat Irma op diverse podia. Naast het winnen van 3 concoursen, waaronder het bekende Prinses Christina concours, heeft zij na haar klassieke zangopleiding op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in diverse grote theater en musicalproducties gestaan.Tevens zong zij op diverse business events (Jaguar Nederland, KLM, BMW) en luisterde zij chique gala’s op zoals Het Flying Doctors Gala en het Amsterdam Diner. Een van de hoogtepunten was haar optreden voor 50.000 mensen in de Amsterdam Arena tijdens het huwelijksfeest van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.

Lees meer over deze auteur op de auteurspagina van Uitgeverij Aspekt.
(bron: Uitgeverij Aspekt)

Irma heeft ook een prachtige stem. 
Luister zelf maar even naar haar op Youtube.com Memory – Musical Cats

The Voice of Leadership koopt u via uw lokale boekhandel of 


zaterdag 18 maart 2017

'De jongen en de dood', door Victor MeijerDe jongen en de dood

Boekgegevens:
Titel: De jongen en de dood
Auteur: Victor Meijer
Genre: literair prentenboek
Uitgave: Gebonden, 64 pagina's
Uitgever: Meulenhoff, februari 2017
Meulenhoff Boekerij bv
ISBN: 978 90 29090 94 0
NUR: 301

Een jongen bezoekt zijn grootvader. De jongen heeft die ochtend verzonnen dat hij een cowboy is en is met laarzen aan, een hoed op zijn hoofd en een klapperpistool aan zijn riem op weg gegaan. Hij weet dat zijn opa ziek is en heeft een doos met frambozentaartjes voor hem meegebracht, zodat grootvader zich wat beter zal gaan voelen.

Tijdens het eten van de gebakjes overlijdt zijn grootvader en de jongen is daar getuige van. De jongen schrikt enorm van de situatie en is bovendien bang dat het eten van een van zijn taartjes de oorzaak van de dood kan zijn. 
Maar nee denkt hij, het is de schuld van al die vreselijke wezens die hem al een tijdje achtervolgen en hem van zijn grootvader willen scheiden. Dat zal hij niet laten gebeuren besluit hij, en wapent zich tegen deze gedrochten die zich zelfs lijken te vermeerderen.
Deze eerste kennismaking met de dood heeft nogal wat teweeg gebracht bij de jongen en hij probeert het een plaats te geven met behulp van de fantastische middelen die hem bekend zijn.

De strijd woedt voort in de fantasie van dit kind. Een vast punt op iedere prent is een frambozentaartje, soms in een iets andere vorm maar steeds als een baken aanwezig. De emotionele belevingswereld van de jongen wordt goed weergegeven in dit prentenboek. 

Je kunt De jongen en de dood op een ander moment opnieuw oppakken, de prachtige prenten bekijken en je zult merken dat iedere keer een ander gedeelte van een prent je aandacht vraagt. Dat is het mooie van een prentenboek zonder woorden. Het verhaal hoeft niet iedere keer precies hetzelfde te verlopen, je kunt zelf een kleine draai geven aan hetgeen verbeeldt wordt.

Voor in het boek schrijft Victor Meijer over het tot stand komen van dit prentenboek. De prenten zijn in zwart-wit, tot en met de pagina met het woord 'Einde'. Daarna volgen nog vier gekleurde prenten, waarbij je zelf weer een vervolg kunt verzinnen. Vergeet vooral niet om dat te doen!
De allerlaatste prent in dit boek is een afbeelding van Victor Meijer door Victor Meijer.

De tekeningen van Victor Meijer zijn gedetailleerd en een lust voor het oog.
De jongen en de dood is een prentenboek voor volwassenen, maar deze volwassenen zullen zich hiermee weer kind kunnen voelen. De fantasie wordt geprikkeld en dat is een waar geschenk.

De auteur: 
(door Victor Meijer)

Victor Meijer (1975) is schrijver en kunstenaar. Hij schreef toneelstukken, publiceerde gedichten in Bunker Hill en illustreerde kinderboeken. Zijn debuutroman Miskend talent verscheen in 2008 bij De Harmonie en stond op de longlist van de Academica Debutantenprijs. Bij Meulenhoff verscheen in 2013 de lovend ontvangen roman Snoepreis. Als kunstenaar krijgt Meijer steeds meer bekendheid dankzij zijn prachtige, gedetailleerde schrijversportretten op boekomslagen, o.a. van Hendrik Groen, Harry Mulisch en Henning Mankell.

De jongen en de dood koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


donderdag 16 maart 2017

'Offer voor een verloren zaak', geschreven door Hugo Luijten

Augustus 1914.
Een Duitse reservist moet vluchten uit zijn geboortedorp, naar het front...

Offer voor een verloren zaak


Boekgegevens:
Titel: Offer voor een verloren zaak
Auteur: Hugo Luijten
Genre: roman
Uitgave: paperback, 416 pagina's
Uitgever: The House of Books, 24 januari 2017
ISBN: 978 90 44350 70 8
ISBN: 978 90 44350 71 5 (e-book)
NUR: 301

Een grensoverschrijdende roman die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelt tussen 6 augustus 1914 vroeg in de ochtend en de avond van 16 november 1914.
Duitsland heeft ook Frankrijk en België de oorlog verklaard. In Duitsland zien sommigen een kans om omhoog te klimmen op de maatschappelijke ladder in hun woonplaats door deel te nemen aan deze oorlog. De andere inwoners zullen ontzag voor hen hebben wanneer ze met eer beladen terugkomen van het front.
Het komt niet in hen op dat Duitsland deze oorlog zou kunnen verliezen. Dat is de algemene mening en daarom wordt door de bevolking massaal de strijd gefinancierd, met alle gevolgen van dien.

De hoofdpersoon Heinrich Ohlenforst is om een andere reden in dienst getreden bij het Duitse leger; hij heeft nogal wat problemen in zijn geboortedorp. 
De liefdesverhouding van Ohlenforst met Philomène, de dochter van burgemeester Heinrich Hilger en zijn vrouw Ottilie is niet in goede aarde gevallen bij Hilger. De drieëndertigjarige Ohlenforst is tenslotte maar een gewone arbeider waarmee zijn dochter naar zijn mening helemaal geen contact mag hebben. Hij heeft voor haar een heel andere toekomst voor ogen dan echtgenote te zijn van een arbeider en vader van haar kind. Hilger zal hoe dan ook de terugkomst van Ohlenforst naar het dorp verhinderen. Tot elke prijs! Hier begint het verhaal een beetje op een thriller te lijken.

Het leesplezier wordt minder door de vele perspectieven van de diverse personages die kris kras vermeld staan. Op deze manier krijgt de lezer te veel indrukken ineens en hangt het verhaal minder goed aan elkaar. Dat is jammer.

De tekst is nogal hoogdravend en dat was vanaf het begin een van de dingen waar ik aan moest wennen;
'Het orgel dreunde zwaar, het volk galmde voluit en de wierook geurde zoet tijdens de mis die speciaal voor de gemobiliseerden ingelast was.' 
Ook het veelvuldig gebruik van Duitse woorden was naar mijn mening niet nodig geweest omdat de lezer weet dat het verhaal over Duitsers en Duitsland gaat. 

Offer voor een verloren zaak is een gedetailleerd verhaal met informatie over de gruwelen aan het front en de gedachtengang en gevoelens van inwoners van Duitsland tijdens de WO I. Over dit laatste had ik nog niet veel gelezen en ik heb hieraan dus mijn hartje op kunnen halen.
Je kunt niet anders dan meeleven met de hoofdpersoon. 

De auteur: 
(foto: © Ruud Snijders)

Hugo Luijten (Antwerpen, 1969) is historicus en schrijver. Offer voor een verloren zaak is zijn romandebuut. De roman handelt over een verre, Duitse voorvader van de auteur die sneuvelde in 1914 en is voor een deel gebaseerd op waargebeurde feiten. 
In 2014 – op de dag af 100 jaar later – deed Hugo de tocht van zijn voorvader over, hij maakt daar momenteel een documentaire van die hem van Duitsland naar België voert.

Lees meer over Hugo Luijten, zijn verhalenbundel en zijn ander werk op zijn website.
Hugo promoot zijn debuutroman Barts BoekenClub tijdens de Hebban Proza Pitch. 

'Offer voor een verloren zaak' koopt u bij uw lokale boekhandel of 

woensdag 15 maart 2017

'Opvliegers! de roman', geschreven door Sabine van den Eynden

Een echte vriendinnen-comedy

Opvliegers! de roman

Boekgegevens:
Titel: Opvliegers! de roman
Auteur: Sabine van den Eynden
Genre: roman
Uitgave: paperback, 304 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Boekerij, december 2016
Meulenhoff Boekerij bv
ISBN: 978 90 22580 13 4
ISBN: 978 94 02308 64 8 (e-book)
NUR: 301

'Opvliegers!' van producent Rick Engelkes tourde een jaar lang door grote Nederlandse theaters en trok overal volle zalen – in het voorjaar van 2017 gaat de nieuwe theatershow van start. 

Vier hartsvriendinnen beginnen allemaal de overgangsleeftijd te bereiken. Daar gaan ze heel verschillend mee om: Lydia is een diva die het lichamelijk verval te lijf gaat met pillen en plastische chirurgie, Ellen gaat op de spirituele toer, Sas probeert nog meer te werken en actief te zijn, en Keet knutselt zich door de lastige periode heen. Als de vriendinnen voor de vijfde keer samen op vakantie gaan, moet dat een heerlijke ontsnapping worden aan de beslommeringen van het dagelijks leven. Op Bali hopen ze hun relatieperikelen en andere worstelingen even te vergeten. Maar wie op reis gaat, neemt altijd zichzelf mee…

Mijn mening:
De cover laat vier blije meiden op het strand zien, handen in de lucht en genieten! Dit geeft heel goed het gevoel weer dat je krijgt tijdens het lezen; vrolijkheid overheerst!

In 'Opvliegers! de roman' maak je kennis met Sas, Keet, Lydia en Ellen, vier gewone vrouwen waarvan ieder op haar eigen manier bijzonder is. Maar je beseft hierdoor ook weer dat ieder mens dat heeft; dat bijzondere en speciale dat hem of haar anders maakt dan de rest.

Deze vrouwen kennen elkaar al dertig jaar en delen lief en leed met elkaar en de lezer kan meegenieten in de wisselende verhaallijnen. 
Er is volop humor aanwezig maar ook de serieuze dingen uit het leven worden niet uit de weg gegaan. Zo komen overspel, de overgang met al zijn besognes en het gevoel iets heel anders te willen in het leven aan de orde.  
'Werk. Ik wil ander werk. Werk dat iets betekent.' 'Maar jouw werk is toch verschrikkelijk zinvol?' 'Ja, voor de patiënten en voor de maatschappij misschien wel, maar voor mij betekent het niets.' 'Ik wil iets doen wat mij iets geeft.'

Dit boek is op een luchtige toon geschreven, waardoor je heerlijk ontspannen door kunt lezen. De personages zijn zo goed beschreven dat ze tot leven komen; in gedachten zie je zelfs de haarkleur van ieder van hen. Je mag ze niet allemaal even graag, maar dat is ook vaak het geval in het werkelijke leven. Dit verhaal heeft bijna voortdurend gezorgd voor een glimlach op mijn gezicht tijdens het lezen. Hier en daar gingen mijn wenkbrauwen even omhoog, maar ik kan met overtuiging zeggen:
'Graag gelezen!'

De auteur: 
(foto: Christien Jaspers)

Sabine van den Eynden is geboren in 1964. Ze is scenarioschrijver en werkte voor televisieseries als Juliana, Rozengeur & Wodka Lime en GTST.
Daarnaast vijf romans gepubliceerd en de zesde in de maak. Geïnteresseerd in schrijven voor film en televisie, redigeren, script-dokteren en lesgeven.

Specialties: televisiedrama, literaire thrillers, jeugdseries, soap.
Uitgaven: o.a. Deadline, een literaire thriller. 

'Opvliegers! de roman' koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Vandaag verschijnt 'Een kleine moeite', geschreven door Darcy Bell.

Je past op haar kind. Maar wat als ze hem nooit komt halen?

Een kleine moeite

Boekgegevens:
Titel: Een kleine moeite
Auteur: Darcey Bell
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, 15 maart 2017
ISBN: 978 90 44631 65 4
ISBN: 978 90 44631 66 1 (e-book)
Oorspronkelijke titel: A Simple Favor
Vertaald door: Ireen Niessen

Het begint allemaal met een kleine gunst – gewoon de ene moeder die de andere even uit de brand helpt. Wanneer Stephanies beste vriendin Emily haar vraagt haar zoontje Nicky mee te nemen uit school, doet ze dat natuurlijk graag. Nicky en haar eigen zoontje zijn immers beste vriendjes – net als hun moeders.

De ‘mommy blogger’ Stephanie vangt wel vaker de beide jongetjes op als de succesvolle Emily voor haar werk van huis is. Maar deze keer komt Emily haar zoontje niet ophalen en ze reageert ook niet op telefoontjes. Stephanie weet zeker dat er iets niet in de haak is, en deelt haar angsten op haar blog met haar volgers. Ondertussen probeert ze Emily’s man Sean te helpen het huishouden draaiende te houden. Dat is toch het minste wat ze kan doen voor haar beste vriendin?

Maar als er uiteindelijk nieuws over Emily komt, is de nachtmerrie nog lang niet voorbij. Stukje bij beetje komt Stephanie erachter dat niets – geen vriendschap, liefde of zelfs een kleine gunst – zo simpel is als het lijkt.

Een kleine moeite is een wervelende achtbaan van bedrog, onverwachte gebeurtenissen, geheimen en onthullingen, liefde en loyaliteit, moord en wraak. Darcey Bell blijkt een meester in het opbouwen van spanning in een strak, verontrustend verhaal dat je bij de keel grijpt tot de laatste pagina.

De auteur: 
(foto: HarperCollins)

Darcey Bell (Iowa, 1981) groeide op in het westen van Iowa, op een melkveehouderij.
Momenteel werkt ze als onderwijzeres in Chicago. 
Een kleine moeite is haar debuut.

Een kleine moeite koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

dinsdag 14 maart 2017

'Het virus', geschreven door A.G. Riddle

Een virus bedreigt de menseid met uitsterven. Lukt het Kate dat te voorkomen?

Het virus

Boekgegevens:
Titel: Het virus
Deel 2 van de Atlantis-trilogie
Auteur: A.G. Riddle
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 334 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Boekerij, 24 januari 2017
Uitgeverij Meulenhoff Boekerij bv
ISBN: 978 90 22572 59 7
ISBN: 978 94 02307 59 7 (eBook)
NUR: 330 
Oorspronkelijke titel: The Atlantis Plague
Vertaald door: Jan Mellema

Dokter Kate Warner komt in Marbella tot de gruwelijke conclusie dat de mensheid op het punt van uitsterven staat. Een virus slaat ongekend hard om zich heen. Bijna een miljard mensen zijn er al aan overleden. De laatste hoop is gevestigd op een geneesmiddel. Alleen Kate heeft de sleutel om dit virus het hoofd te bieden.

Op Malta wordt een stenen sarcofaag ontdekt uit een prehistorische tijd. Deze schat van Atlantis kan de mensheid redden. Of de ondergang betekenen...

Mijn mening:
De spannende proloog neemt je 70.000 jaar mee terug in de tijd naar een lokatie in de buurt van het huidige Somalië en daarvan kijk je mee naar gebeurtenissen die leiden tot de start van een experiment. Een experiment, waarvan je later het belang in zult zien.

In de drie delen die daarop volgen gaan we verder waar het verhaal stopt in 'De Oorsprong', het eerste deel van deze trilogie. Dit eerste deel mocht ik al lezen en recenseren en kon daarom alles in dit deel nog beter volgen.
Vergis je niet, het is geen boek dat even gelezen wordt en je moet er zeker de tijd voor nemen om er echt van te kunnen genieten. De wisselende verhaallijnen in de korte hoofdstukken, het switchen van heden naar verleden en een blik op de toekomst verlangt de aandacht van de lezer.
Maar er komen ook steeds meer antwoorden op alle vragen. Je volgt Dokter Kate Warner en David Vale in hun zoektocht waarin ze worden gehinderd door Dorian Sloane die iemand anders blijkt te zijn dan hij voorgeeft te zijn. Kate en David hebben meer gemeenschappelijk dan ze zelf dachten.

De fantasie in dit verhaal is overweldigend. Net zoals in het eerste deel is het een verhaal met een terugkijk in de geschiedenis van de mensheid. Gebeurtenissen zoals natuurrrampen en oorlogen die werkelijk gebeurd zijn worden versmolten met het verhaal. Ook verschillende mythes worden gebruikt. Heerlijk om te lezen omdat je weet dat dit geen verzonnen mythes zijn. De auteur heeft hier een stevig staaltje van research laten zien. Maar vergis je niet; de fantasie overheerst!

Kate moet een moeilijke beslissing nemen die voor haar een belangrijk verschil zal maken. Dit las ik in een van de laatste hoofdstukken:
'Het was simpel: ze moest kiezen voor zichzelf of voor hen. Ze kon de mensen redden die leden onder de valse remedie die Janus aan Continuity had gegeven, of ze kon zichzelf redden. Maar zo simpel lag het niet. Als ze voor zichzelf koos, zou ze nooit meer de oude zijn. Maar als ze voor hen koos, zou ze misschien dat laatste stukje van haarzelf kwijtraken, het laatste wat nog over was van wie ze was, wie ze was geworden.'

Het virus is een fantastisch avontuur dat verder gaat dan het hier en nu.
Ik kijk uit naar het derde deel van deze trilogie, ik weet zeker dat ik daar ook de tijd voor ga nemen.
Graag gelezen!

De auteur:
(foto: Jessica Crawford)

A.G. Riddle leidde jarenlang internetstart-ups voordat hij zich richtte op zijn grote passie: schrijven. Van zijn debuut De oorsprong zijn inmiddels wereldwijd 1 miljoen exemplaren verkocht. Hij woont in Florida.
Lees meer over hem op zijn website.

Via deze link naar mijn blog lees je mijn recensie van De oorsprong.

Het virus koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

WE HEBBEN EEN WINNAAR!


In de MAANDAG-WINACTIE van 2 maart kon je meedoen voor een exemplaar van 'Tamar', geschreven door Monique Hoolt.


Een vrouw stuift de hoek om, haar mantel wappert om haar benen, de sjaal om haar hals achtervolgt haar als een fladderende kraai. Ze kijkt over haar schouder en stopt. Met haar vuist bonst ze op iedere deur in de straat, met haar andere arm klemt ze een bundel in een groene deken stevig tegen haar borst. “Help me alstublieft!” Een hoge overslaande stem. Niemand doet open.

Van dit debuut van Monique Hoolt was ik erg onder de indruk. Lees de recensie op mijn blog.
Ine van Erp 

Ine,  stuur je gegevens binnen één week naar me toe, zodat het boek zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kan worden. Heb ik binnen deze week niets van je gehoord, wordt er een andere naam geloot.

Behoor je deze keer niet tot de winnaars, niet getreurd want binnenkort komt er een nieuwe winactie. Houdt daarom mijn blog en mijn boekenpagina Mieke's blog: 'Graag gelezen' op Facebook in de gaten.
Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Warme groet,
Mieke Schepens

maandag 13 maart 2017

Een blog met het label; 'persoonlijk'. - Van liefde tot vriendschap en van lach tot traan -

Woorden van waarde hoeven niet groot te zijn.
Dit weekend kreeg ik van een lieve vriendin uit Knokke twee leuke miniboekjes. Ze weet hoe dol ik op papieren boeken ben. We kennen elkaar nog niet zo lang, maar inmiddels wel heel goed!

Ze bracht 'Honden' en 'Moment van Stilte' mee, allebei van Helen Exley. Deze boekjes zijn jaren geleden uitgegeven door TerraLannoo als onderdeel van de Juweeltjes-serie.
Ik ben vandaag op internet gaan zoeken, maar helaas zijn niet alle uitgaven  meer te koop. Toch ga ik rondneuzen voor meer van dit moois. Waarschijnlijk zelfs ook bij kringloopwinkels, rommelmarkten en tweedehands-winkels. Dat geeft me weer een mooi excuus voor een uitstapje!

Honden

Het boekje 'Honden' kreeg ik van haar omdat ik hier in IJzendijke ons hondje Lucky mis. Ze wordt steeds ziek tijdens autoritten. Bovendien blijft ze graag bij zoonlief, die haar baasje is.
Ik weet dat dit het beste is, maar toch mis ik haar.

Auteur: Helen Exley
Juweeltjes-serie Terra Lannoo 2007
ISBN: 978 90 5897 74 4
Hardcover, met illustraties. In een eigen bewaarbox

Yonco Morita's verrukkelijke hondenfoto's hebben de wereld verwend. Zijn van oorsprong Japanse werk is nu in tientallen landen verschenen. Deze 178 foto's vormen de grootste verzameling van zijn werk ooit bijeengebracht. Helen Exley completeerde ze met teksten van de grootste schrijvers van de wereld.
Wie van honden houdt wordt erdoor gegrepen en vertederd. Het is een juweel van een boekje geworden, vol vreugde en tederheid.

Niemand die jouw scherpzinnige conversatie zo op prijs stel als je hond. – Christopher Morley (1890 – 1957)


Woorden van Stilte

Het boekje 'Woorden van Stilte' gaf ze aan mij omdat ik graag nadenk over het bijzondere van het leven, het weten dat we leven en dat niet vanzelfsprekend te vinden.

Auteur: Helen Exley
Juweeltjes-serie Terra Lannoo 2008
ISBN: 978 90 58973 87 0
Hardcover, met illustraties. In een eigen bewaarbox.

Je hebt een heel klein boekje in handen. Maar de 368 bladzijden van dit kleine boekje bevatten de mooiste gedachten die ooit over rust, vrede, stille schoonheid, meditatie en wijsheid op papier zijn gezet. Dit is een boekje om telkens weer ter hand te nemen over het wonder van het bestaan. Neem de rust en kalmte die je in deze bladzijden vindt mee naar de hectische wereld om je heen.

Wat een heerlijke verrassing om te ontdekken hoe on-eenzaam je kunt zijn als je alleen bent. – Ellen Burnstyn (7-12-1932)

De auteur:

Helen Exley staat al jarenlang garant voor mooie, goedverkopende cadeauboeken, zoals de boeken in de Juweeltjes-reeks. De basis van de filosofie is een uitgekiend en wereldwijd bewezen assortiment van cadeauboeken die aansluiten bij iedere emotie: van liefde tot vriendschap en van lach tot traan.

Jullie zullen kunnen begrijpen dat mijn vriendin me met deze twee kleine boekjes een enorm plezier heeft gedaan!

zaterdag 11 maart 2017

'Hank & Heinrich', geschreven door Hans MuidermanHank & Heinrich

Boekgegevens:
Titel: Hank & Heinrich
Auteur: Hans Muiderman
Genre: roman
Uitgave: paperback, 238 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, oktober 2016
ISBN: 978 94 63380 31 7 
NUR: 300

Korte samenvatting zoals op de achterflap:

‘Ik wil je dat toch maar vertellen. Op haar verzoek is jouw voornaam in het geboorteregister gewijzigd…’ 
‘Mijn voornaam?’ vraagt Hank. ‘Waarom!?’ 
‘Ach, zo veel verschil is er niet. Het is gewoon jouw naam maar dan in een andere taal…’

‘Het lijkt alsof ik achteruit leef,’ zegt Heinrich, ‘misschien omdat de momenten uit mijn jeugd nu zo helder zijn. Mijn moeder was mijn onderwijzeres, ik hoor het stampen met de aanwijsstok en haar duidelijke stem. Ik zie haar nu voor me en “toen” wordt steeds preciezer…’

Hank & Heinrich is een ontroerende roman over herinneren en vergeten. Over het romantiseren en verdringen van het verleden en de uiteindelijke confrontatie met ons noodlot.

Mijn mening:
Een verhaal dat me tot en met de laatste bladzijde heeft weten te boeien.
Het lijkt alsof de hoofdpersonen helemaal niets met elkaar te maken hebben, behalve dat hun naam met een H begint, ze problemen hebben met hun geheugen en dat de Tweede Wereldoorlog belangrijk is geweest.
Vooral Heinrich herinnert zich kleine gedeelten van wat zich afspeelde tijdens zijn jeugd bij de Hitlerjugend, maar niet alles.
De verhalen worden niet chronologisch verteld en laten steeds een stukje zien uit het leven van Hank of Heinrich. Hoe belangrijk deze kleine stukjes zijn wordt pas aan het einde van het verhaal duidelijk.

'Wanneer Hank 's ochtends opstaat heeft hij een plan voor een fotoserie. Het komt uit het niets. Heb ik gedroomd over oude mensen, vraagt Hank zich af, en dat iemand een stap naar voren doet en een wapen op mij richt? Schoot de deksel van mijn moeders kost los? Stond ze bij mijn bed en zwaaide ze? Wilde ze wat vertellen?'

Wat Hans Muiderman de lezer met het schrijven van Hank & Heinrich duidelijk heeft gemaakt is hoe belangrijk herinneringen zijn. 
Het zich herinneren van personen, dingen en gebeurtenissen die plaatsgevonden hebben maken mensen tot de personen tot wie ze uiteindelijk uitgroeien. 
Soms mag je van jezelf en je omgeving iets niet vergeten terwijl je datzelfde in een ander tijdperk niet mag onthouden omdat men zich er dan voor schaamt. Herinneringen die bewust verwijderd moeten worden om jezelf op dat moment in het leven te kunnen accepteren.

Een boeiende opbouw van een prachtig verhaal!
Hank & Heinrich heb ik graag gelezen.

De auteur:
(foto: Facebook)

Als jonge dichter publiceerde Hans Muiderman (Den Haag) in de Groene Amsterdammer, hij schreef en regisseerde voor cabaret. Zijn loopbaan begon hij als docent film en scenarioschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Als auteur en redacteur was hij betrokken bij vele publicaties over kunst, cultuur en media.

Sinds 2010 is hij fulltime schrijver. Zijn debuutroman Souvenir Utopia werd gepresenteerd in 2013. Daarna verschenen twee verhalenbundels. De pers reageerde lovend op deze publicaties. Hij geeft lezingen, treedt op en publiceert in literaire tijdschriften.

Lees meer zijn werk op zijn website.

Hank & Heinrich koopt u bij uw lokale boekhandel of via: