woensdag 30 november 2016

'Irmina', door Barbara Yelin

Leef je volgens je eigen keuzes of worden die keuzes voor je gemaakt?

Irmina

In het voorwoord lees je dat Barbara Yelin een aantal jaren geleden in de nalatenschap van haar oma een doos vond met dagboeken en brieven. Deze vondst inspireerde haar deze graphic novel te maken.
Wat haar bezig bleef houden was de vraag hoe het mogelijk was dat een vrouw zo radicaal kon veranderen. Waarom veranderde ze in een persoon die geen vragen stelde, de andere kant opkeek en één van de  vele passief medeplichtige daders werd van die tijd?

Deze graphic novel gaat over de ambitieuze en eigenzinnige Duitse Irmina. Al het geld is naar haar beide broers gegaan zodat zij konden studeren. Voor een studie voor haar was niets meer over. Daarom stopt ze met haar middelbare schoolopleiding en reist midden jaren '30 naar London voor een opleiding tot internationaal secretaresse.

Daar leert ze Howard Green kennen, een van de eerste zwarte studenten in Oxford. Ze vinden elkaar in hun streven naar vrijheid en onafhankelijkheid. Ze zijn allebei een buitenbeentje in hun omgeving omdat ze anders zijn; hij is een student uit Barbados met een andere huidskleur en zij komt uit Duitsland waar de politiek zich roert.
Hun relatie eindigt abrupt als Irmina, gedwongen door geldgebrek naar Berlijn terugkeert. Maar ze beloven elkaar te schrijven.

Tijdens het lezen proef je de koppigheid van Irmina, ze vraagt geen hulp bij haar hospita en wil niets hoeven uitleggen over de reden van het geldgebrek; de politieke situatie in Hitler-Duitsland.
De zo vrijheidslievende Irmina gaat op in het leven van alledag, terwijl ze werkt bij het Ministerie van Oorlog in de hoop overgeplaatst te worden naar het Duitse consulaat in Londen. Maar het loopt anders…

Het naziregime verstevigt haar grip op de maatschappij en een goede toekomst schijnt voor de volgers weggelegd te zijn.
Hoe maak je keuzes in zo'n situatie? Zijn het keuzes of laat je jezelf meeslepen als 'gewone' burger met de besognes van alledag?
In Irmina is er geen sprake van schuld of onschuld, maar in deze graphic novel kijk en lees je over hoe een en ander tot stand kwam.
Je 'ziet' een indrukwekkende gebeurtenis plaatsvinden zonder dat er  een woord aan te pas komt; zo duidelijk zijn de illustraties. Deze gebeurtenis benadrukt hoe de situatie 'onbewust' is veranderd voor Irmina en voor veel anderen. Men heeft niet bewust ergens aan meegedaan, maar ze stonden er bij en keken er naar.
De jacht naar vrijheid gaat verder voor Irmina, maar zal ze deze ooit vinden; dat is de vraag?

Irmina is het meest indrukwekkende verhaal dat ik las over dit onderwerp, waarschijnlijk omdat het zo persoonlijk is; Irmina komt als persoon heel dicht bij de lezer.
Een historisch verhaal, maar zolang er mensen zijn die zich afvragen hoe iets mogelijk is geweest, blijft het actueel. Dit verhaal kan hen hierbij helpen.
“Wir haben es nicht gewusst” – We wisten het niet; deze uitspraak is me nu een stuk duidelijker geworden.
Het nawoord van Dr. Alexander Karb gaat dieper op de situatie in zoals deze toentertijd was en is een goede aanvulling op het verhaal van Irmina.

Het boek is vormgegeven in een graphic novel met pracht van illustraties die het verhaal vertellen, soms met woorden en heel knap zonder woorden,  dit alles in niet te felle kleuren, afgewisseld met zwart-wit tekeningen.
Alles gedrukt op lekker dik papier, in een hardcover met rood leeslint.
Een prachtig boek voor onder de kerstboom; in deze tijd waarin we altijd meer aandacht hebben voor vrede op aarde en de mens van goede wil.

De auteur:

Barbara Yelin kreeg in mei 2016 de prestigieuze Max & Moritz -prijs voor beste stripauteur van Duitsland uitgereikt. Dat had niet in de laatste plaats te maken met Irmina, haar meesterwerk en meest persoonlijke werk tot nu toe.

Barbara Yelin werd te Munchen geboren in 1977. Ze studeerde Illustratie aan de Hamburg University of Applied Sciences. Ze woont en werkt in Munchen als illustrator en striptekenaar.
Haar bekendste werken zijn Le Visiteur (2004), Le Retard (2006), Gift (2010, with Peer Meter) en Irmina (2014), gepubliceerd door Reproduk te Berlijn.


Reserveer (inmiddels tweede druk) Irmina bij uw lokale boekhandel of via

Boekgegevens:
Titel: Irmina
Auteur: Barbara Yelin
Genre: graphic novel
Uitgave: hardcover, 288 pagina's
Uitgever: Soul Food Comics, oktober 2016
ISBN: 978 90 82410 73 0
Vertaald door Sigge Stegeman

dinsdag 29 november 2016

WE HEBBEN EEN WINNAAR


Op 16 november had ik hier een mooie winactie voor jullie, dankzij De Hangmat - Tropilex.


Deze keer niet voor een boek, maar voor een Tropilex hangmat of hangstoel om heerlijk een boek in te kunnen lezen!
Binnen lezen kan natuurlijk ook in een hangstoel of hangmat en het wordt vanzelf weer zomer, moet je maar denken.


Uit een flink aantal deelnemers is de volgende naam geloot:
Annick van Goethem

Annick, als winnaar van deze actie mag je bij mij aangeven naar welke hangmat of hangstoel uit de webwinkel van Tropilex jouw voorkeur uitgaat. Daar vind je een totaaloverzicht van de producten. Je geeft daar geen bestelling door, maar geeft het bestelnummer en het artikel aan mij door.
Jouw prijs wordt daarna gratis verzonden door Tropilex. Ik zie je prive-bericht of mail graag binnen één week tegemoet.
Heb ik na een week geen bericht van je ontvangen, zal een andere naam geloot als winnaar worden.

Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.
Hou mijn blog in de gaten voor winacties en boekennieuws.

Warme groet,
Mieke Schepens

maandag 28 november 2016

'Geketend', geschreven door Emma Chase



In de vierde roman van New York Times-bestsellerauteur Emma Chase kunnen Drew en Kate niet wachten om elkaar het ja-woord te geven. Als ze de festiviteiten in aanloop naar de bruiloft heelhuids doorkomen tenminste. 

Ik heb nooit van mijn leven gedacht dat ik ooit zou trouwen. Maar Kate heeft het onmogelijke voor elkaar gekregen, ze heeft me doen veranderen. Ik denk dat we het erover eens zijn dat ik daarvoor al een geweldige vent was, maar nu ben ik het helemaal. De weg die we hebben moeten afleggen was er niet een geplaveid met rozengeur en maneschijn; foutjes en misverstanden genoeg om een Griekse tragedie mee te vullen. 
Maar Kate en ik hebben ons er dankzij onze onuitputtelijke passie, grenzeloze bewondering en eeuwige liefde heelhuids doorheen geslagen. Dat gezegd hebbende, er waren een aantal onverwachte gebeurtenissen in Las Vegas afgelopen weekend die voor problemen hadden kunnen zorgen. Het was in wezen… mijn laatste test.

Lees mijn recensie op Hebban.nl/feelgood.

De auteur:
Emma Chase woont in New Jersey en brengt 's avonds uren achter haar computer door om haar kleurrijke personages en hun bezigheden tot leven te brengen. Ze is een gretige lezer en een gepassioneerd schrijver. 
Geketend is na Gebonden, Gewillig en Getemd, het vierde en tevens laatste deel in deze serie.

Boekgegevens:
Titel: Geketend
Auteur: Emma Chase
Genre: roman
Uitgave: paperback, 272 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 979 90 45209 44 9
NUR: 302

zondag 27 november 2016

WE HEBBEN EEN WINNAAR

In de MAANDAG-WINACTIE van 21 november kon je meedoen voor een exemplaar van 'Ochtendkoorts'


Laat u meevoeren met een van de ontroerendste liefdesgeschiedenissen van de twintigste eeuw. Ochtendkoorts is meeslepend, vol dramatische gebeurtenissen; een roman waarin de liefde centraal staat. 


Uit een flink aantal deelnemers is de volgende naam geloot:

Wemmie Wolf

Wemmie, stuur je gegevens binnen één week naar me toe, zodat ik het boek zo snel mogelijk naar je toe kan sturen.
Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Behoor je deze keer niet tot de winnaars;  je kunt nog tot en met 28 novemberg met deze actie waarmee je een hangstoel of hangmat kunt winnen.

Bovendien is het al weer bijna maandag, houdt daarom mijn blog en mijn boekenpagina op Facebook Mieke's blog: 'Graag gelezen' in de gaten.

Warme groet,
Mieke Schepens

donderdag 24 november 2016

'Engel uit de voorstad', geschreven door Roland Steijns



Engel uit de voorstad

Van de achterflap:
In Engel uit de voorstad wordt het dagboek van een lichtwezen ontmanteld.

Een samenvatting van gebeurtenissen die zich in het verleden hebben genesteld en waarvan sommigen in het heden nog zullen uitbroeden.

Gecodeerde verhalen die in de gedachten van de lezer worden ontcijferd.

De auteur:

Engel uit de voorstad is het debuut van Roland Steijns (Maastricht 1969).
Roland woont en werkt in Maastricht.

Onlangs heb ik een tweede versie (proefdruk) gelezen en was blij verrast.
Voor in het boek staat een inhoudsopgave, waardoor de keuze voor een in rijm geschreven verhaal gemakkelijker wordt gemaakt.
Deze bundel is onderverdeeld in drie hoofdstukken met als thema Mystiek, Liefde en Rouw.
De korte verhalen in poëzie passen helemaal in het hoofdstuk waaronder ze geplaatst zijn en lezen vloeiend door de goede woordkeuze.
Een aantal gedichten komen heel dichtbij de lezer, als je dat toelaat.
Wat mij persoonlijk heel erg getroffen heeft was, is een gedicht met als titel 'Afstand'.

Deze bundel is maar klein, maar groot in betekenis. Een bundel om niet te ver weg te leggen en zo nu en dan een stukje uit te lezen. Gewoon, om van te genieten.
Engel uit de voorstad reist voorlopig met me mee. De ene lezer zal een gedicht op de ene manier interpreteren, de ander op een andere manier. Dat is het mooie van deze bundel; iedereen kan er het zijne of hare uithalen.
Een knap debuut, het begin is gemaakt!

Engel uit de voorstad koopt u bij:

Boekgegevens:
Titel: Engel uit de voorstad
Auteur: Roland Steijns
Genre: poëzie
Uitgave: paperback, 64 pagina's
Uitgever: Mosae Verbo, 2016
ISBN: 978 90 86664 01 6
NUR: 306

woensdag 23 november 2016

'Impact', geschreven door Peter van der Wel en Stefan Stroet

Hoe je meer invloed kunt uitoefenen op de toekomst

Impact

Spaceship Earth. Zo wordt onze aarde ook wel genoemd. En dat ruimteschip moet natuurlijk bestuurd worden. Maar staan we toe dat slechts een paar individuen dat mogen doen of houden we de controle in eigen hand?

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat we met onze aarde een rampscenario volgen. Tegelijk menen ze dat zij daar nauwelijks invloed op kunnen uitoefenen. Dat laatste is een misvatting.

Auteurs Peter van der Wel en Stefan Stroet laten in Impact zien dat ieder mens beschikt over het vermogen de loop van de wereldgeschiedenis te beïnvloeden. En in dit boek leggen ze ook uit hoe eenieder dat kan doen. Zij laten zien hoe je, met behulp van recente wetenschappelijke inzichten, optimaal invloed kunt uitoefenen – op de juiste plaatsen en op het juiste moment. Daarbij gebruiken ze nieuwe inzichten in gedrag bewustzijn, vrije wil, hoe wij keuzes maken, hoe de hersenen werken en de manier waarop religies, staten, ondernemingen en andere organisaties werken.


Mijn mening:
"Het boek is opgedragen aan de Amerikaanse uitvinder en architect Richard Buckminster Fuller (1895 - 1983), de bedenker van onder meer de term Spaceship Earth en aan de Nederlandse astronaut en natuurkundige Wubbo Ockels (1946 - 2014) om hun niet aflatende kwetsbaarheid van de aarde onder de aandacht te brengen en te helpen de aarde voor de toekomst te behouden."
De keuze voor de mooie cover is dan ook meteen duidelijk.

Voor in het boek staat een overzichtelijke inhoudsopgave.
Wat me opvalt in het boek is dat veel onderwerpen heel herkenbaar voor me zijn. 
De auteurs spreken over emergent gedrag in een CAS (complexe adaptieve systemen). Dit zien we ook vaak wanneer recensies en reviews geplaatst worden; wanneer steeds aan een bepaald boek of film vijf sterren worden  toegekend, wordt dat door de meerderheid van de lezers en kijkers als waarheid aanvaard. Zonder dat ze daar zelf een oordeel over hebben gevormd.
In dit boek wordt de mementheorie besproken, die beschrijft hoe culturele informatie van mens tot mens wordt overgedragen en hoe deze informatie ondertussen zelf ook evolueert. Vanaf pagina 190 wordt meer uitgelegd over de meme.

Wat me persoonlijk erg aansprak is het volgende:
Elke euro is een stembiljet.
Als consument kun je op allerlei manieren invloed uitoefenen...
…door je geld uit te geven aan pindakaas in plaats van aan boterhamworst geef je aan winkeliers en producenten een signaal af. Namelijk dat jij liever pindakaas dan boterhamworst eet. Dat signaal kun je als consument op vele plaatsen afgeven. Voor biologische pindakaas in plaats van 'gewone' pindakaas, voor diervriendelijk verkregen eieren, voor fairtrade producten, voor slaafvrije chocolade, voor groene energie, voor een zuinige auto of openbaar vervoer en ga zo maar door.”

In 'Impact' worden steeds voorbeelden aangereikt bij de diverse onderwerpen. Voorbeelden die aangeven hoe en waarom je een verschil kunt maken.

De visie van de auteurs wordt op een aantrekkelijke manier gepresenteerd in 'Impact'. Door de heldere uitleg van hun visie over het besprokene en een begrippenlijst achter in het boek is het een toegankelijk en samenhangend boek geworden.
Het is geen boek voor even tussendoor, maar wel een boek dat de aandacht verdient. Zeker in deze tijd waarin het nodig is dat onze geweldige planeet iedere hulp krijgt die mogelijk is om te kunnen blijven bestaan en we zelf ook het verschil kunnen maken.
Ik heb 'Impact' graag gelezen.

De auteurs:
(foto: Peter van der Wel op Facebook)

Peter van der Wel (1949) woont in Amsterdam en Rijswijk en studeerde economie. Hij werkt als futuroloog en organisatieadviseur en is een veelgevraagd spreker. Als econoom en futuroloog verzorgt hij al meer dan twintig jaar lezingen en presentaties over de toekomst.

Van der Wel is lid van de World Future Society en medeoprichter en bestuurslid van de Dutch Future Society. Hij was van 1998 tot 2006 directeur van verschillende stichtingen die werken op het terrein van internet en de nieuwe media, zoals de Safe Internet Foundation (SIF), Nederlands Instituut voor Telemedicine (NITEL) en het EPN (Electronic-highway Platform Nederland). Tot 2012 was Peter van der Wel als organisatieadviseur verbonden aan het organisatieadviesbureau Rijnconsult. 
De website van Peter van der Wel verdient een bezoekje.

(foto: Stefan Stroet op Facebook)

Stefan Stroet (1967) woont in Assendelft, maar groeide op in Amsterdam. Hij studeerde journalistiek en psychologie en bestudeerde onder andere biologie, globalisering en spiritualiteit. Hij is een divergent denker.

In 1994 debuteerde hij met de psychologische roman Love Art, een eigentijdse liefdesroman. Impact is inmiddels zijn veertiende boek.
Stefan Stroet werkte voor het RTL Nieuws en de kranten De Krommenieër, De Zaankanter, het Nieuwsblad voor Castricum en de Zondagochtendbladen voor de Zaanstreek en Kennemerland. Hij presenteerde Saensport Live!, een wekelijks sportprogramma op de Zaanse radio en was hoofdredacteur van de internetkrant De Zaanse Sportkrant. Verder schreef hij meerdere film- en restaurantrecensies voor Webregio, de voorloper van TMG's Dichtbij.
Lees meer over het werk van Stefan Stroet op zijn website. 

Impact koopt u bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Impact
Auteurs: Peter van der Wel en Stefan Stroet
Genre: mens en maatschappij algemeen
Uitgave: paperback, 224 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, september 2016
ISBN: 978 94 61539 27 4
NUR: 130

maandag 21 november 2016

'1897', geschreven door Terrence Lauerhohn



1897

1897. Een jager waart rond in Venetië.

Aan de oevers van de Laguna Veneta worden de lichamen van tientallen mensen gevonden. Inspecteur Giacomo krijgt opdracht hun gewelddadige dood te onderzoeken en hun wrede moordenaar op te sporen.

Wanneer een prachtige dochter van een adellijke familie hem om hulp vraagt, heeft Giacomo moeite om zijn aandacht bij deze vreselijke situatie te houden. Maar dan leidt zijn speurtocht hem naar de waarheid over een verschrikkelijk wezen... 

Onlangs ontving ik een exemplaar uit handen van de auteur, waarvoor ik hem nogmaals wil bedanken.

Het genieten begint al bij de cover, waardoor je nieuwsgierigheid nog groter wordt!
In dit kleine boekje met slechts 38 pagina's weet Lauerhohn een compleet verhaal neer te zetten.  Zo ontzettend knap gedaan!
De lezer krijgt een goede kijk op het taalgebruik en de omgangsvormen van de tijd waarin het verhaal zicht afspeelt. Ook de beschrijving van de omgeving is helder als glas.

"Gaslampen wierpen sprankelend licht door het vertrek. De signorina's blonde haren vingen de stralen, omhulden haar hoofd met een aura van gouden zuiverheid. Een gezonde blos op haar wangen accentueerde de volheid van haar lippen. In haar ogen schitterde de tint van een onbewolkte hemel tijdens het laatste daglicht."

Zoals je hierboven kunt lezen zijn de hoofdpersonen goed beschreven, met name Inspecteur Giacomo is heel duidelijk neergezet. Giacomo heeft een zaak op zich genomen, waarvan zijn leidinggevenden geen hoop hebben op een goede afloop. Kan hij hen het tegendeel bewijzen? 
De verhaallijn weet je zeker te boeien en het plot is zo verrassend dat er een vervolg op dit boek zou kunnen komen. 

Een leuke bijkomstigheid is dat een ander auteur in het jaar zoals in de titel, een belangrijk boek heeft geschreven. Een verhaal dat bekend is bij iedereen.
Natuurlijk zeg ik niet wie dat is om niets weg te geven. Maar neem van me aan dat 1897 helemaal in dat genre past.

Chapeau voor deze auteur: zoveel moois in zo weinig woorden! Het geeft aan dat een compleet werk niet altijd uitgebreid van tekst hoeft te zijn om een punt te maken bij de lezer.
Terrence Lauerhohn heeft me met 1897 weer weten te verrassen, ik heb deze uitgave uit de Splinters-reeks van Quasis graag gelezen en kijk uit naar 'Nirwana'; een volgend verhaal dat voortvloeide uit zijn fantasie!

De auteur:

Neem een kijkje op zijn website.
Terrence (pseudoniem) is geboren op 31 mei 1960 in een Brabantse wieg te ’s-Hertogenbosch. Pas op 51-jarige leeftijd begon hij met schrijven. Zijn eerste (bescheiden) uitgave was de korte Sciencefictionroman 'Noptula', die goede reviews ontving.

Sindsdien heeft hij meegedaan aan verschillende schrijfwedstrijden, met bovengemiddeld resultaat. Er zijn een zestal kortverhalen van hem in bekende magazines en in minder bekende uitgaven gepubliceerd.
Hij houdt zich het liefst niet aan een bepaald genre binnen de verbeeldingsliteratuur, zodat zijn grenzeloze fantasie alle richtingen van het onwerkelijke kan inslaan.
Het auteurschap blijkt zijn passie te zijn ontdekte hij. Een passie die blijft groeien. 

Eerder las ik van Terrence Lauerhohn De negen cirkels en Wegversperring.


Boekgegevens:
Titel: 1897
Auteur: Terrence Lauerhohn
Genre: griezel- en spookverhalen
Uitgave: Splinters-uitgave, 38 pagina's
Uitgever: Quasis Uitgevers, 2016
ISBN: 978 94 92099 19 8
NUR: 335

zondag 20 november 2016

WE HEBBEN EEN WINNAAR!


In de MAANDAG-WINACTIE van 14 november kon je meedoen voor een exemplaar
van 'Het besef van een moeder'.



‘**** Sue Klebold schreef een erg moedig boek. […] eerlijk, […] aangrijpend. IJzingwekkend relaas van de moeder van een van de jongens die 13 mensen doodden op Columbine High School. NRC HANDELSBLAD
Uit een flink aantal deelnemers is de volgende naam geloot:


Heleen van der Velde
Heleen, stuur je gegevens binnen één week naar me toe, zodat ik het boek zo snel mogelijk naar je toe kan sturen.
Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Behoor je deze keer niet tot de winnaars;  je kunt nog met deze actie meedoen waarmee je een hangstoel of hangmat kunt winnen.

Bovendien is het al weer snel maandag, houdt daarom mijn blog en mijn boekenpagina op Facebook Mieke's blog: 'Graag gelezen'  in de gaten.

Warme groet,
Mieke Schepens

zaterdag 19 november 2016

Binnenkort verwacht: 'Controle!', geschreven door Esther van der Ham

Je hebt altijd een keuze. Ook als je geen keuze hebt.

Controle!

Als Marjolein er, na een noodlottig ongeval van haar man, alleen voor komt te staan, verliest ze meer en meer de controle over haar leven. Spanningen om haar gezondheid, vervelende incidenten op het werk, intriges bij het koor en een bemoeizuchtige moeder...
De zorgen stapelen zich op. Ze kan zelfs haar kinderen niet meer de veilige omgeving bieden, die ze zo belangrijk vindt.

Marjolein zoekt wanhopig naar een oplossing. Maar gaat ze in haar zoektocht naar een nieuwe partner niet net een stapje te ver? En wie stalkt haar nieuwe vriend?

Zal het Marjolein lukken om haar verleden achter zich te laten en de controle over haar leven terug te krijgen?

De auteur:
(foto: Droomvallei Uitgeverij)

Esther van der Ham is uitgeefster. Daarnaast schreef zij de succesvolle kinderboeken De koningin met groen haar, Het kasteel met duizend kamers en de boeken over Jamil & Jamila. Ook illustreerde zij diverse kinderboeken.
Controle! is haar debuutroman, gebaseerd op verschillende gebeurtenissen uit haar eigen omgeving

Controle! reserveert u via uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Controle!
Auteur: Esther van der Ham
Genre: roman
Uitgave: paperback, 235 pagina's
Uitgever: Droomvalei Uitgeverij, 20 november 2016 
ISBN: 978 94 91886 58 4 

vrijdag 18 november 2016

In de brievenbus: 'Tot op de bodem', geschreven door Lisa Gardner

Internationale bestseller

Tot op de bodem

Op wonderlijke wijze heeft Nicole Frank een auto-ongeluk overleefd. Als de politie haar verhoort, heeft ze het over een klein meisje dat bij haar in de auto zat. De politie kan echter geen spoor van dit meisje ontdekken…

De auteur:

Lisa Gardner, een pseudoniem van Lisa Baumgartner (1971, Hillsboro, Oregon) is een van de meest geprezen en succesvolste misdaadauteurs ter wereld. In 2012 stond ze met maar liefst drie titels tegelijk in de New York Times-bestsellerlijst. Wereldwijd zijn er ruim 22 miljoen boeken van haar verkocht. Lisa woont in New Hampshire met haar gezin.

'Gardner laat de meeslepende spanning tot grote hoogten stijgen. Haar plot is even ingenieus als hoopgevend.' - Publishers Weekly
'Ik kon niet meer stoppen met lezen.' - Tess Gerritsen
'Lisa Gardner is een absolute ontdekking. Geniaal.' -  Crimezone

Boekgegevens:
Titel: Tot op de bodem
Auteur: Lisa Gardner
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 430 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Cargo, tweede druk oktober 2016
ISBN: 978 90 23495 49 9
NUR: 305
Vertaald door Els Franci-Ekeler

Dit boek heb ik gewonnen bij een prijsvraag in Zin

In de brievenbus: 'Roodvonk', geschreven door Sybold Deen

Verder van huis

Roodvonk
Verder van huis

In 2037 wordt de allereerste bemande missie naar Mars gelanceerd. De coalitie van NASA, ESA en Roscosmos steekt China de loef af in de Tweede Ruimterace door twee Amerikanen, twee Europeanen en twee Russen als eerste mensen op Mars te zetten. Gezamenlijk planten de astronauten op 4 april 2038 hun vlaggen op de planeet.


Tijdens een storm in de dagen daarna doen zich echter onverklaarbare problemen voor. Als een van de ruimtepakken verdwijnt, is het duidelijk dat er iets mis is. Goed mis. Laat de techniek hen in de steek of is er iets heel anders aan de hand?

De auteur:

Sybold Deen (1962) wilde als tiener graag striptekenaar worden, maar ontbeerde hoewel hij heel aardig kon tekenen, voldoende talent om die droom waar te maken. Na tientallen jaren actief te zijn geweest in de wereld van marketing en reclame voelde hij toch de behoefte om verhalen te vertellen en besloot te gaan schrijven. 

In zijn filosofische debuut 'Tijdloos - zoektocht naar de werkelijkheid' (2014), las Sybold zijn vader een hoofdstuk voor uit een SF-thriller, die hij nog aan het schrijven was. Dat hoofdstuk is uitgegroeid tot dit boek; 'Roodvonk - verder van huis'. 
Welkom in Sybolds universum!

Eerder las ik van deze auteur zijn debuutroman met de titel Tijdloos – zoektocht naar de werkelijkheid.

Roodvonk koopt u via uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Roodvonk
Auteur: Sybold Deen
Genre: SF thriller
Uitgave: paperback, 264 pagina's
Uitgever: Lycka till Förlag, november 2016
ISBN: 978 94 92040 15 2

Morgen is de presentatie van 'Traiders - Het gevecht', geschreven door Esmee Buijze

TraidersHet Gevecht is het eerste deel van de Traiders-trilogie

Traiders

Jade moet van identiteit veranderen. Haar leven verandert volledig. De persoon die bezit over haar wil krijgen, geeft niet op. Zodra hij haar in zijn macht heeft, verandert hij Jade in een emotieloze moordenaar, een Traider.

Lukt het Jade te ontsnappen?

Lees in het PZC van 25 februari  over het tot stand komen van deze Traiders-trilogie van Esmee.

De boekpresentatie  vindt 19 november plaats van 16.00 - 18.00 uur in Jazz en theatercafé Porgy en Bess, Noordstraat 52, 4531 GJ  Terneuzen. 0115 613 293

De auteur:
(foto: Ambilicious)
Esmee Buijze is geboren op 21 september 1997 in Terneuzen. Ze heeft in 2013 haar VMBO-T diploma gehaald en besloot daarna haar HAVO-diploma te halen. In 2014 begon ze met het schrijven van haar profielwerkstuk en ontdekte zo haar hobby. Toen ze jonger was maakte ze haar eigen slaapverhaaltjes al, maar nu daagde ze zichzelf uit om een echt groot verhaal te schrijven. Uiteindelijk veranderde dat in het eerste boek van de fantasy-trilogie, Traiders.

Haar doel is om andere mensen ontspannen te laten verdwalen in haar boeken. Zelf werd ze op die manier verliefd op lezen en later ook op schrijven.

Traiders koopt u bij uw lokale boekhandel of via:
Webshop Ambilicious

Boekgegevens:
Titel: Traiders
Auteur: Esmee Buijze
Genre: Young Adult 15+, fantasy
Uitgave: paperback, 259 pagina's
Uitgever: Ambilicous, 19 november 2016
ISBN: 978 94 92551 02 3

'Niet mijn familie', geschreven door Anja van Biene



Niet mijn  familie

Over het boek:
Niet mijn familie is het openhartige relaas van een vrouw die als gevolg van een familietragedie worstelt met haar rol als echtgenote, moeder, dochter en zus. Het resulteert in een radicale keuze:
'Ik ben moeder zonder dochters, dochter zonder moeder.' Uit lijfsbehoud en uit morele overtuiging kiest ze met haar man voor de vlucht naar voren: op naar een ander land, een andere cultuur. Om de riskante beklemming van zich af te kunnen schudden.

Op indringende wijze maakt Anja van Biene ons deelgenoot van dit weinig orthodoxe proces.
Soms beschouwend en met de nodige humor, dan weer overmand door emoties en diep geraakt door nieuwe indrukken. Maar op elke pagina wars van taboes en de lieve vrede. De breuk met familie en het uiteenspatten van haar gezin lopen als een rode draad door dit boek. Wie hoopt op een happy end, komt bedrogen uit. Anja's morele kompas sluit verzoening uit. De centrale vraagstelling is: verzoent zij zich met zichzelf? En leiden haar stappen tot aanvaarding, om zo de regie over haar leven weer in handen te krijgen?

Niet mijn familie is een aanrader voor hulpverleners. Omdat het dader- en slachtofferschap van binnenuit belicht en woorden geeft aan de vaak rauwe angst, hoop, schuld en boosheid. Daarnaast zullen lotgenoten er zeker herkenning in vinden en moed uit putten.

Mijn mening:
Niet mijn familie is een autobiografie van Anja van Biene. Het is een bijzonder indrukwekkend en openhartig verhaal geworden over het gedwongen vertrek van haarzelf en haar man uit Italië. Gedwongen uit zelfbehoud wel te verstaan. Er leek geen andere mogelijkheid te zijn, wilden ze alles kunnen overleven.

In haar boek geeft ze aan dat schrijven een behoorlijke invloed op de geest heeft en dat iedereen dat instrument kan gebruiken, het is gratis en altijd bij de hand. Dat heb ik zelf ook zo ervaren, nog niet zo lang geleden.
Dit verhaal van Anja over haarzelf, haar gezin en haar familie heeft me flink aangegrepen. Het ongeloof over zoveel verraad is herkenbaar en omdat ik goed kon aanvoelen wat haar bezielde om bepaalde stappen te nemen, duurde het even voordat ik deze recensie kon schrijven.

Het is een krachtig debuut geworden, met hier en daar een herhaling van wat ik al eerder in het boek gelezen had. Dat neemt niet weg dat het boek lekker vlot leest door de beeldende manier van schrijven. Je ziet het voor je ogen gebeuren en voelt de onrust die door haar lichaam raast. 
Eerder had ik niets gelezen over het Stockholm-syndroom in deze bepaalde situatie. Ik zeg niet welke situatie, om niets weg te geven. 
Ik kan niet anders zeggen dan: Graag gelezen!

De auteur:

Anja van Biene (1964) woont en werkt in de Italiaanse regio Veneto. Ze schrijft zowel proza als poëzie. Niet mijn familie is haar autobiografische debuut.

Niet mijn familie koopt u bij:

Boekgegevens:
Titel: Niet mijn familie
Auteur: Anja van Biene
Genre: non-fictie, autobiografie
Uitgave: paperback, 372 pagina's
Uitgever: J.A.B. van Biene (The Amsterdam Press, Cambridge UK), 
augustus 2016
ISBN: 978 09 95480 20 9 (paperback) Amazon
ISBN: 978 09 95480 21 6 (e-book) Amazon, Kobo en iBookstore
NUR: 320

donderdag 17 november 2016

In de brievenbus: 'Broedertwist', geschreven door R.J. Ellory

 'R.J. Ellory behoort onbetwist tot de allergrootsten.’ NRC Handelsblad

Broedertwist

Henry Quinn doorstond zijn tijd in de gevangenis dankzij zijn vriendschap met Evan Riggs, een countryzanger die een moord beging en nu levenslang uitzit. Op de dag van zijn vrijlating belooft Henry dat hij Evans dochter zal opsporen en haar een brief zal overhandigen. Een dochter die Evan zelf nooit heeft ontmoet. Henry gaat op weg naar het kleine stadje in Texas waar Evan opgroeide en waar diens broer Carson inmiddels sheriff is. Er is geen spoor van het meisje en Carson beweert niets te weten van haar woon- of verblijfplaats. Maar Henry geeft niet zomaar op; beloofd is immers beloofd. Wanneer Carson zich steeds vijandiger gaat gedragen, realiseert Evan zich dat er veel broeit onder het oppervlak van het rustige stadje. Wat dreef de broers ooit uit elkaar en wat is er met Evans dochter gebeurd?

De auteur:

R.J. Ellory (1965) is de veelbekroonde auteur van thrillers die wereldwijd vertaald worden. Hij werd drie keer op rij bekroond met vijf sterren in de VN Thrillergids. 
Ellory is ook een gedreven muziekliefhebber; hij is zanger en gitarist bij een band genaamd The Whiskey Poets.

‘Een van de origineelste misdaadauteurs van dit moment. Ellory’s stijl is krachtig en precies en zijn dialogen kunnen zo in een filmscript. Steeds opnieuw schrijft hij boeken die verrassen en overdonderen.’ De Standaard

Broedertwist koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Broedertwist
Auteur: R.J. Ellory
Genre: vertaalde literaire roman, roman met thrillerelementen
Uitgave: paperback, 432 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein,15 november 2016
ISBN: 978 90 26138 99 7
ISBN: 978 90 26139 00 0 (e-book)
Originele titel: Mockingbird Songs
Vertaald door: Kris Eikelenboom

woensdag 16 november 2016

WINACTIE - Om je dag wat op te fleuren

Deze actie is nu gesloten

Onlangs ben ik benaderd door Team Tropilex. 
Tropilex is een webwinkel. Ze verkopen de meest relaxte producten ter wereld, namelijk hangmatten & hangstoelen.

Dankzij De Hangmat - Tropilex heb ik hier weer een mooie winactie voor jullie!
Deze keer is het geen boek, maar een Tropilex hangmat of hangstoel om heerlijk een boek in te kunnen lezen!
Binnen lezen kan natuurlijk ook in een hangstoel of hangmat en het wordt vanzelf weer zomer, moet je maar denken.


Kijk ook even op deze website van  Tropilex om meer te kunnen lezen over het bedrijf zelf, hun keurmerken en over de mogelijkheden die dit bedrijf aanbiedt zoals het bedrukken met logo of slogan.



Wat moet je hier voor doen? Wat zijn de voorwaarden?

Je kunt meedoen voor een exemplaar door te reageren onder dit blog met vermelding van je naam of door te reageren onder het bericht op de boekenpagina op Facebook van Mieke's blog: 'Graag gelezen'.

Om een extra kans te maken, volg 'Graag gelezen', mijn boekenblog via Bloglovin, mijn boekenpagina op Facebook Mieke's blog: Graag gelezen en/of mijn account op Twitter MiekeSchepens.
Deze winactie is alleen voor adressen in Nederland en België.


Laat in je reactie ook even weten welke actie(s) je ondernomen hebt.

Delen van het bericht wordt natuurlijk gewaardeerd.

Ben je de winnaar van deze actie dan mag je bij mij aangeven naar welke hangmat of hangstoel in de webwinkel van Tropilex jouw voorkeur uitgaat. Daar vind je een totaaloverzicht van de producten.
Jouw prijs wordt daarna gratis verzonden door Tropilex.

De winactie loopt tot en met 28 november 2016 waarna op 29 november 2016 de winnaar bekend gemaakt zal worden. 

De winnaar heeft hierna een week om te reageren. Daarna wordt een andere winnaar geloot.
Ik wens iedereen veel succes.

Warme groet,
Mieke Schepens

dinsdag 15 november 2016

'De onschuldige moordenaar', geschreven door Michael Griesbach

Boek openbaar aanklager in de zaak Steven Avery werpt nieuw licht op de Netflix-serie Making a Murderer

De onschuldige moordenaar
Wat Making a murderer je niet vertelde over de zaak Steven Avery

Amper twee jaar na zijn vrijlating uit de gevangenis waar hij achttien jaar had gezeten voor een verkrachting waar hij niet bij betrokken was, staat Steven Avery terecht voor de moord op journaliste Teresa Halbach. Heeft hij het dit keer wel gedaan, of probeert de lokale politie hem te framen?

Geen serie werd dit jaar zo veel besproken als ‘Making a Murderer’ – de misstanden in het Amerikaanse rechtssysteem en de tragische persoon Steven Avery, maar bovenal de partijdigheid in de zaak: van de betrokken strafpleiters, rechters en juryleden, én van de documentairemakers. De onschuldige moordenaar vertelt hoe het wél zat en vult de hiaten die de documentaire achterliet.

Bovenstaande omschrijving sprak me aan en mede daarom heb ik het boek graag gelezen voor HarperCollins Holland. Ik heb niets van de serie op Netflix gezien.

Het verhaal wordt beschouwend neergezet door Michael Griesbach en naar mijn mening ook zonder vooroordelen. Dat is bijzonder knap in dit geval.
De gang van zaken zoals ze in dit boek beschreven zijn kan in de Verenigde Staten plaatsvinden, maar gelukkig niet hier in Nederland. In Nederland hebben we geen jury die beïnvloed kan worden en het bewijsmateriaal wordt dusdanig veilig opgeborgen dat er niet mee gesjoemeld kan worden. 
De plaatselijke politie heeft in Nederland maar een beperkte macht en invloed op de gemeenschap en dat moet ook zo blijven.

Plaatsen delict die onderzocht worden en waar niets gevonden wordt. Om daarna 'toevallig' wel bewijsmateriaal te vinden. Hoe ongeloofwaardig kan iets zijn, vraag je jezelf af?
'De onschuldige moordenaar' is geen thriller maar zelfs veel angstaanjagender omdat het in werkelijkheid gebeurd is. 
Wat is de waarheid, en zullen we dat ooit zeker weten?

De auteur:
(foto: HarperCollins Holland)
Michael Griesbach was een van de openbaar aanklagers in Steven Avery’s verkrachtingszaak in 1985. Met zijn boek geeft hij inzicht in het Amerikaanse rechtssysteem en onderzoekt hij of de Amerikanen nog steeds vasthouden aan het bekende gezegde: “innocent until proven guilty”. Hij woont in Manitowoc County met zijn vrouw en vier kinderen.

De onschuldige moordenaar koopt u bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De onschuldige moordenaar
Auteur: Michael Griesbach
Genre: True crime
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, juli 2016
ISBN: 978 94 02714 40 1
ISBN: 978 94 02751 35 2 (e-book)
NUR: 339
Oorspronkelijke titel: The Innocent Killer
Vertaling: Theo Horsten