donderdag 24 maart 2016

Hier kijk ik enorm naar uit! 'Arsène Lupin - Gentleman inbreker' geschreven door Maurice Leblanc



Arsène Lupin – Gentleman inbreker
De buitengewone avonturen van Arsène Lupin

In het voorjaar van 2016 verschijnen bij Uitgeverij Oevers de eerste 2 delen van “De buitengewone avonturen van Arsène Lupin”,  over de charmante Franse gentleman inbreker.

“Wees gewaarschuwd, goede lezer, bij de eerste ontmoeting raak je gecharmeerd, de volgende keer ben je verkocht en nadien wil je Lupin volgen waar hij je ook naar toe voert”, aldus Bart Van Loo in zijn voorwoord over Arsène Lupin.

Maurice Leblanc (Rouen,1864 – Perpignan,1941) schreef zijn eerste verhaal met in de hoofdrol Arsène Lupin in 1905 voor het tijdschrift Je Sais Tout. Het was onmiddellijk een groot succes, een nieuwe literaire held was geboren – maar liefst 21 boeken volgden. Gentleman inbreker bevat de eerste negen Lupinverhalen, uitgegeven in 1907, en vormt daarmee de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die uitgroeide tot een van Frankrijks meest geliefde personages. De verhalen in Gentleman inbreker zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die dankzij de literaire kwaliteiten van Maurice Leblanc ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen. Voor zijn verdiensten voor de Franse literatuur werd Maurice Leblanc onderscheiden met de prestigieuze Légion d'honneur.

Wie is Arsène Raoul Lupin?
Lupin, in 1905 ontsproten aan het brein van schrijver Maurice Leblanc (1864-1941), werd in 1874 in Normandië geboren als zoon van Henriette d’Andrésy en Théophraste Lupin. Hij genoot opleidingen in rechtsgeleerdheid en geneeskunde. Naast Latijn, Grieks en Engels spreekt hij verschillende moderne talen vloeiend.
De elegante oplichter/inbreker Arsène Lupin is de Robin Hood van de Belle Epoque. Hij beheerst meerdere vechtsporten zoals schermen, savate en jiujitsu, en zijn respect voor vrouwen gaat zover dat hij hen hun gestolen sieraden terugbrengt voor niet meer dan een glimlach. Geholpen door een onuitputtelijk aantal vermommingen steelt hij voor zijn plezier van de rijken en komt – indien nodig – op voor de verdrukten. Zijn grootste tegenstander, inspecteur Ganimard, is niet zijn grootste vijand; er bestaat tussen de beide mannen een verstandhouding die gebaseerd is op wederzijds respect.

Arsène Lupin was meteen een overweldigend succes en is tot op de dag van vandaag mede dankzij de vele films en tv-series in Frankrijk razend populair gebleven. Tijd voor een Nederlandse uitgave!

Deze uitgave kwam tot stand met een Schwobbijdrage van het Nederlands Letterenfonds. 

Reserveer dit boek bij uw lokale boekhandel of:

Boekgegevens:
Titel: Arsène Lupin – Gentleman inbreker
Auteur: Maurice Leblanc
Genre: detective
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Oevers, mei 2016
ISBN: 978 94 92068 02 6
NUR: 331

Voorwoord: Bart Van Loo
Vertaling: Lidewij van den Berg

Het andere deel heeft als titel: Arsène Lupin Versus Herlock Sholmes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.