maandag 16 maart 2015

Recensie: 'De getrouwde monnik' van Arie de Ruiter

De getrouwde monnik

Auteur: Arie de Ruiter
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 290 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt
ISBN13: 978 946 1532 41 1

Ik las de tweede, herziene druk 2012

Van de achterflap:

'Wat doe je, als je als jonge monnik heel bewust voor het celibatair, geestelijk leven hebt gekozen en je wordt verliefd op de aantrekkelijke Beatrijs. Je komt voor een onmogelijk dilemma te staan.
Dit overkomt Norbert, een jonge geestelijke die in het midden van de 14de eeuw leeft. Hij wordt voor een half jaar verbannen uit het klooster en krijgt de opdracht om kennis te maken met het burgerlijk leven. Vervolgens moet hij besluiten welke richting hij wil gaan.'

Wat ik er van vond:
Een proloog die maakte dat ik bij het lezen dacht dat ik met een heel vervelende hoofdpersoon te maken zou krijgen. Niets bleek minder waar te zijn. Hartverwarmend en nieuwsgierig is deze Norbert.

Het is duidelijk dat de auteur zeer gedegen te werk is gegaan om informatie uit de middeleeuwen te verzamelen om op deze manier een geloofwaardig boek neer te zetten.
Nadat je dit boek gelezen hebt, kun je met zekerheid zeggen dat je een heleboel hebt bijgeleerd over de middeleeuwen.

De auteur weet je meteen mee op reis te nemen naar de middeleeuwen.
Na nog maar een paar bladzijden gelezen te hebben, kijk je verbaasd rond in deze periode terwijl je veel herkenbare dingen tegenkomt.
Zowel in de mensen als in de dingen die gebeuren, toen en ook nu.
De dubbele moraal die je vaak tegenkomt in de kerk en in de politiek.
Je leest over afgunst, zelfgenoegzaamheid, vooroordelen, winstbejag. Maar ook over liefde, vertrouwen in elkaars kunnen, vertrouwen op elkaars hulp en kennis delen met elkaar.
Geloof en bijgeloof is van alle tijden.
Een boek, onderverdeeld in niet te lange hoofdstukken. Steeds kom je nieuwe verhalen tegen in het boek, die er op een goede manier ingeschreven zijn. Je leert de hoofdpersonen kennen en waarderen. Het boek geeft goed weer hoe onze maatschappij zoals hij nu is, tot stand heeft kunnen komen.
Je zult de vaak humoristische manier van schrijven over bijzonder indrukwekkende gebeurtenissen waarderen. Ik heb daar van genoten. Ik heb veel van het boek glimlachend zitten lezen, bedenk ik me nu.
Bij het lezen van de epiloog had in ondanks hetgeen ik hiervoor schreef, tranen in mijn ogen van ontroering, zo mooi was het!
Een boek waarvan ik kan zeggen: Graag gelezen.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.

Over de auteur:

Arie de Ruiter werd in 1953 geboren in Giessen -Nieuwkerk, een dorp in de Alblasserwaard dat inmiddels in andere gemeenten is opgegaan.
In zijn jonge jaren kenmerkte hij zich als een avontuurlijke en reislustige jongeman. Zo woonde en werkte hij enige tijd in een kibboets in Israƫl, liftte van kust tot kust Canada over, en nam hij deel aan een overland-expeditie naar het hart van Afrika. Tussendoor had hij diverse -voornamelijk administratieve -baantjes.
Rond zijn dertigste pakte hij het studeren op.
Meer informatie over deze auteur kun je op zijn website vinden: http://www.boekarie.nl
Neem daar gerust een kijkje.


Een mooi interview met Arie: http://www.youtube.com/watch?v=pmrNY9maCEw over het schrijven en het tot stand komen van zijn boeken.

(deze recensie werd geschreven op 25 januari 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.