woensdag 10 december 2014

Ik las: 'De rode muur' - Marie Thérèse Boterman - Een bijzonder prettige leeservaring!





De rode muur



Waar gaat het verhaal over?

Na de val van de Berlijnse Muur ontmoet Victoria, een fotomodel, de Londense krantenmagnaat Richard Whinsley. Hoewel hun milieu verschilt, lijkt niets een gelukkige toekomst in de weg te staan. Toch ontkomen beiden niet aan hun geschiedenis, ze vluchten ervoor. Niet alleen de Berlijnse muur, maar ook de opgetrokken muren binnen hun familie blijven hun leven beheersen.
De behoefte om met zichzelf in het reine te komen, voert hen mee in een huiveringwekkend avontuur. Een proces van pijnlijke ontdekkingen en moeilijke keuzes.

In 'De rode muur' beschrijft Marie Thérèse Boterman op fraaie wijze de beklemming van het dragen van het menselijk schild. De moed om opgetrokken muren af te breken staat in dit boek centraal.


Lees hier de eerste bladzijden uit 'De rode muur'.

Ik mocht dit boek lezen en dit is mijn ervaring:

Wat eerst een enigszins zoete liefdesroman lijkt, groeit uit tot een heel spannend verhaal! De psyche van de mens wordt onder de loep genomen in dit boek. Het is een groot onderdeel van het verhaal, waardoor de personages echt gaan leven. Je leert ze kennen.

Deze auteur schrijft heel beeldend, hierdoor kun je als lezer meekijken naar de levens van de personages en de omgeving waarin ze leven:

Grijze gebouwen lichten op door de sneeuw. De zalmkleurige lucht schijnt door de met rijp bedekte bomen. De grauwheid van het dagelijks bestaan is bedekt onder een tapijt van sneeuw. Slechts één sierappel, klein en donkerrood, verbreekt het decor.

En wanneer Victoria haar zuster na vele jaren weer ontmoet:

Het was onnozel, beseft ze, om te denken dat je na zoveel jaren van verwijdering denkt de draad van vroeger weer op te kunnen pakken.

Naarmate het verhaal vordert leer je behalve Victoria en Richard meer personages kennen. Ze komen als vanzelfsprekend in het verhaal naar voren en vertellen ieder hun verhaal binnen het verhaal van de hoofdpersonen.

De niet uitgesproken verwachtingen van elk van de personages leiden tot opgetrokken muren en het blijkt een hele strijd om deze af te breken.

Eenzaam; twee lettergrepen, slechts één woord, ooit door iemand bedacht.

Hoe macht misbruikt kan worden, ook binnen een familie, is ook een onderwerp. Dat brengt veel problemen met zich mee.

Alleen degenen die het regime hebben meegemaakt, kunnen de pijn voelen van hen die het ontvlucht zijn.

Het verhaal neemt je gedurende een belangrijke tijd van het het leven van Victoria en Richard de hele wereld mee over, van Berlijn en Londen naar Canada en Bogota .

De datum 8 december is een mooi detail in het verhaal, helemaal op zijn plaats hier.

Ik vind het iets om over na te denken. Een mooi extraatje als het ware.

In verschillende regio’s wordt de Onbevlekte Ontvangenis van Maria gevierd op 8 december, dit is daar een nationale feestdag. Dit is een Rooms-katholiek feest en op deze dag zijn de winkels, kantoren en overheidsgebouwen gesloten.
Als lezer blijf je door het verhaal geboeid en wil je weten hoe het afloopt. Een voor mij onverwacht, maar zeker een goed passend einde. Tot op een bepaald moment had het nog een heel andere richting in kunnen gaan. Ik heb van dit einde zeker kunnen genieten.

Ik heb dit boek graag gelezen en waardeer het met 4,5/5 sterren.
Een aanrader!



Koop het boek via
Bol.com





Over de auteur:



Marie Thérèse Boterman werd geboren tijdens het Leidens Ontzet op 3 oktober 1946.
Ze verhuisde van Leiden naar Alkmaar.
Haar liefde voor literatuur ontstond al vroeg, doordat ze, als tweede uit een groot, druk gezin met zeven kinderen, voortdurend met haar neus in de boeken zat.
Ze trouwde jong en kreeg twee kinderen. Inmiddels woont ze al weer 42 jaar in het kunstenaarsdorp Bergen in NH.

In 1996 vertrok ze met haar man, vanwege zijn werk, voor een jaar naar Mexico. Hier studeerde zij Spaans. In die eenzaamheid, ver weg van familie en vrienden, ontstond het idee ook echt een roman te schrijven. Toch zou dit nog 10 jaar duren.
Na haar terugkeer in Nederland gaf ze dit idee vorm door zich de daaropvolgende jaren te verdiepen in proza, po
ëzie en creatief schrijven. 

Haar eerste roman “Sara” verscheen in 2008.
 

Marie Thérèse Boterman beschrijft in haar boeken thema’s als macht, afkomst en de moed om het verleden los te laten.



Kijk ook even op haar website.



Boekgegevens:

Auteur: Marie Thérèse Boterman

Genre: roman

Uitgave: paperback, 400 pagina's

Uitgever: Uitgeverij Marie Thérèse Schrijven
in samenwerking met uitgeverij nr58. Alkmaar, 2012

ISBN: 978 90 81943 88 8

8 opmerkingen:

  1. Geweldig boek, had van mij zelfs 5 sterren mogen krijgen. Goed geschreven, mooie zinnen. De eerste bladzij pakt meteen. Dit is zo'n schrijfster waar ik als schrijver naar kijk en met belangstelling lerend waarneem hoe zij dingen oplost. Prachtig. Robert Thomson heeft bewondering Marie Thérèse Boterman.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie recensie! Goed onderbouwd met duidelijke voorbeelden uit het boek. En een enthousiasmerende reactie van Robert. Top! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze recensie doet me het boek toch op mijn NTL plaatsen. Dank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hartelijk bedankt voor de mooie recensies. Dit geeft mij moed om verder te gaan met schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan, Marie Thérèse. Ik heb er van kunnen genieten. Ga zeker verder met schrijven! Warme groet, Mieke

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.