woensdag 5 november 2014

Ik las: 'Crémation criminelle' van Toet & De Best. Een Franse misdaadroman met aandacht voor het 'waarom?'



Crémation criminelle

De provincieplaats Limoges is een podium waarop de problemen waar heel Frankrijk mee worstelt: economische onzekerheid, aanscherpende raciale en religieuze tegenstellingen, politieke verkokering.
De samenstelling van de afdeling ‘zware criminaliteit’ van de plaatselijke politie weerspiegelt de complexiteit van de moderne multiculturele samenleving: een oudere Franse chef die wordt geassisteerd door jonge rechercheurs, een van Nederlandse en een van Algerijnse komaf.
Tegen het decor van de laatste presidentsverkiezingen worden zij in een tijdsbestek van enkele weken geconfronteerd met drie op zichzelf staande zaken - waarvan twee ook werkelijk zijn gebeurd.
De eerste zaak speelt rond een halfverkoolde lijk dat in een oven van een koekfabriek wordt aangetroffen. Terwijl het eerste onderzoek nog volop loopt, valt de tweede dode bij een moordaanslag op een ex-priester die aan de rafelrand van een piepklein gehucht wordt gepleegd. Bij de derde zaak gaat het om de ontsporing van een kleine straatcrimineel, die in een vlaag van dolle drift een scheikundeleraar doodschiet.



Ik las het boek en dit is mijn mening:

In de cover zag ik het volgende: De kleuren van de Franse, maar ook van de Nederlandse vlag. Na het lezen was het me duidelijk dat het ook allemaal in Nederland plaats had kunnen vinden.
Het rood voor de vlammen in de eerste zaak, het wit voor de witte boord van de priester, de tweede zaak. Blauw voor de zwarte steen, uit de derde zaak (waarschijnlijk een meteoriet, die uit de blauwe lucht is gevallen).



Elk hoofdstuk heeft een eigen titel die duidelijk aangeeft waar het hoofdstuk over gaat.

Onduidelijkheden in de tekst of verklaring van Franse woorden en uitdrukkingen staan in voetnoten. Dit vergemakkelijkt het lezen mocht je de Franse taal niet beheersen.



Het is geen thriller en je moet dat ook niet verwachten. Al snel weet je wie de daders zijn, maar dat verminderde het leesgenot zeker niet. Dit is een spannende misdaadroman waar het vooral om gaat de achtergronden boven water te krijgen. Het waarom van de daden. Je leert de personages heel goed kennen tijdens het onderzoek van Pépé naar deze misdaden.
Pépé is de bijnaam voor Paul Paulusma, de rechercheur van Nederlandse afkomst en het hoofdpersonage in dit verhaal. Zijn team krijgt alle drie deze misdaden op het bordje omdat er niet genoeg geldelijke middelen zijn om de zaken te verdelen. Hij is de verantwoordelijk commandant in deze drie zaken en brengt het er heel goed vanaf, mag je wel stellen.

Wat ligt ten grondslag aan deze misdaden? En waarom hebben de daders op deze manier gereageerd op dat speciale tijdstip?

Deze vragen zijn beantwoord als je het boek gelezen hebt.
Ook zie je een stukje corruptie, dat internationaal blijkt te zijn.



Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren.



Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:






Over de auteurs:


Barend Toet (1947) richtte in 1971 Muziekkrant Oor op, en leidde 10 jaar de succesvolle uitgeverij ‘Jongerenmedia’. In 2011 verscheen het autobiografische boek ‘Keihard & Swingend’ over deze dynamische periode in Toets leven. Eerder schreef Barend Toet de misdaadromans Het Kathmandu Komplot en Infrarood.



Krijn de Best (IJmuiden, 1952). Hij schreef tot voor kort vooral artikelen en vak- en studieboeken op het gebied van psychologie, management en marketing. De Best maakte zijn debuut als fictie-auteur met een reeks Cura-crime thrillers. De inspiratie deed hij op tijdens zijn verblijf op de Nederlandse Antillen. Sinds 2000 woont hij in Frankrijk. Hij is verbonden aan de universiteit van Limoges en is wethouder in zijn woonplaats op het Franse platteland.



Boekgegevens:

Crémation Criminelle
Auteurs: Barend Toet en Krijn de Best

Genre: Franse misdaadroman
Uitgave: paperback, 288 pagina's

Uitgever: Ellessy crime, oktober 2014

ISBN: 978 90 86602 57 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.