maandag 5 januari 2015

Ik las: 'De Tussenkomst' van Joris van Os

De Tussenkomst

Paul Kastelein bewoont als gepensioneerd hoogleraar een appartement in Oud-Zuid. De schuchtere, sociaal onhandige Paul leidt min of meer tegen zijn zin een teruggetrokken bestaan. Contacten met vrouwen legt hij moeilijk, en als hij het probeert verlopen ze rampzalig.

De eenzaamheid begint aan hem te knagen als hij op een dag een nieuwe buur krijgt: de mooie, maar bijgelovige Hella. Paul besluit dat hij niet zonder haar kan leven. Uit wanhoop zet hij een radicale stap: hij begint Hella heimelijke voortekens te voeren die moeten aantonen dat hij de ware voor haar is. Maar hoever is hij bereid te gaan?

De tussenkomst is een intieme geschiedenis over het lot, gemiste kansen en het onvermogen zich aan de ander te geven.


Ik kon dit boek niet wegleggen. Het heeft me ontzettend geraakt.
Een paar dagen eerder las ik in een nieuwsbericht:
Vermoedelijk drie jaar lang lag een 52-jarige man uit Groningen dood in zijn huis. Hij betaalde gewoon zijn huur, zijn buren hadden niets door.
Het komt vaker voor, maar meestal zijn het ouderen. En ook dan hebben de buren niets gemerkt.
Het onderwerp is heel actueel helaas. Deze mensen zijn waarschijnlijk zo ontzettend alleen geweest.

De tussenkomst beschrijft een beeld van een alleenstaande man. Een beeld dat laat zien hoe pijnlijk en vaak ook hilarisch het leven voor deze man te noemen is. De structuur is nu weg uit zijn leven en als planoloog is dat iets waar hij een grote afschuw van heeft; iets dat geen structuur heeft. Hij heeft nu een leven dat zo is.
Wat zijn foto's natuurlijk vooral laten zien is de man achter de lens. Een man zonder leven. Een man die niet reist. Een man die niets anders te doen heeft dan elke dag op hetzelfde uur vanuit dezelfde hoek een foto uit het raam te maken.

Door een goede beschrijving van de gedachten en emoties van de hoofdpersoon wordt Paul als het ware een bekende voor je. Iemand waar je mee te doen hebt, die je wilt helpen en wilt beschermen tegen datgene waarop je hem ziet afstevenen.
Wat eenzaamheid met een mens kan doen wordt goed beschreven in deze spannende roman. Spannend, omdat je steeds meer wilt weten wat er te gebeuren staat. Hoe Paul zich weet te redden uit een situatie die hij zelf veroorzaakt heeft.
Als hij zich afvraagt of hij te ver gaat, denkt hij allang niet meer aan de grenzen van het betamelijke; 'te ver' betekent alleen nog maar: is het nog wel geloofwaardig. Zal ze erin trappen?

Van de lezer wordt enige leeservaring verwacht. In De tussenkomst komen soms ingewikkelde zinnen voor, die het er niet gemakkelijker op maken om het boek te lezen. Maar je wilt wel doorgaan met lezen, dat is zeker!
Wanneer is er sprake van liefde en wanneer van obsessie vraag je jezelf af tijdens het lezen?
De auteur hanteert een woordkeuze die duidt op een sterk ontwikkeld taalgevoel.
De tussenkomst is geen boek van 'even lezen'. Neem er zeker de tijd voor en je zult beloond worden.

Het is een prachtig verhaal met een hoge literaire waarde.
Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 5/5 sterren.

Bestel dit boek via je lokale boekhandel of via:
Bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Over de auteur:

Joris van Os (1975) is schrijver, regisseur en beeldend kunstenaar. Hij studeerde televisie maken en werkte jarenlang als programmamaker bij productiebedrijven en omroepen. Hij werkt als vertaler en als tekstschrijver voor de media. Hij is medeauteur van het boek Het geheim van Zionsburg.

In 2013 verscheen zijn debuutroman De Angstjager, het verhaal over een jongen met het Urbach Wiethe Syndroom, een zeldzame aangeboren afwijking in de hersenen waardoor iemand geen angst kan ervaren.

Boekgegevens:
Titel: De tussenkomst
Auteur: Joris van Os
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 224 blz.
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij – Brainbooks 2014
ISBN: 978 90 78905 77 6
NUR: 301

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.